„Aki egyszer elkezdi, annak berögzül, hogy menni kell segíteni.” Interjú kollégánkkal, Bódi Péterrel

10 éve plazmadonor, és már több mint 450 donáción van túl. Nagyon büszkék vagyunk Bódi Péterre, debreceni kollégánkra, aki soha nem volt rest segíteni ott, ahol kell. Szereti a munkáját, az irodalmat és azt a közösséget, ahol dolgozik, és egyben donor is. 

– Mesélj egy kicsit magadról! Mit kell rólad tudni? 

– Bódi Péter vagyok, 42 éves, egri születésű, de már közel 20 éve Debrecenben élek. Negyedik éve dolgozom a CSL Plasma Kft.-nél mint gyógyszeripari laboratóriumi technikus. Szabadidőmben olvasok, nagy irodalombúvár vagyok, ami időigényes hobbi, de szerencsére mindig tudok rá időt szakítani. 

– Hány plazmaadáson vagy már túl? 

– 2011 óta vagyok rendszeres donor. Közel 130 alkalommal voltam már itt donáción, de a CSL előtt más plazmacentrumban is adtam plazmát, így összesen már 450 alkalom fölött vagyok. Amióta viszont a CSL-nél dolgozom, azóta csak itt donálok, általában hetente egyszer.

– Hogy jött anno, hogy plazmadonor legyél? 10 éve ez még nem volt annyira ismert dolog, mint most.

-Már 10 éve annak, hogy úgy döntöttem, plazmaadó leszek. Mindig is szerettem és érdekelt, hogy hogyan tudnék másokon segíteni. Anno az is benne volt a döntésemben, hogy éppen munkanélküli voltam, és jövedelemkompenzációra volt szükségem. Természetesen akkor még elég csekély összeget fizettek egy donáció fejében, de aztán ez valahogy rendszeressé és megszokássá vált. Egyébként a donoroknál megfigyelhető, hogy aki egyszer elkezdi, annak már életvitelszerű tevékenységévé válik, berögzül, hogy menni kell segíteni. Mert valljuk be, nagyon jó érzés, hogy hozzájárulhatunk ezzel beteg emberek felépüléséhez. 

– Hogyan kerültél a CSL-hez? Pontosan mi a feladatod?

– 2018 februárjában jöttem ide. Akkortájt még nem dolgoztam a szakmámban, így az volt az érdekem, hogy laboráns munkakört találjak. Online találkoztam egy hirdetésükkel, amire jelentkeztem motivációs levéllel és önéletrajzzal. Mivel donorként már láttam és átláttam a folyamatot, így egyszerűbb volt. Nagyon örültem, hogy engem választottak. Sokoldalú a munkaköre a technikusnak. Lényegében a plazmát, amit levesznek, a donáció után hozzám küldik, amit feldolgozunk, megmintázunk, abból egészségügyi vizsgálatokat végzünk, vírusszerológiai teszteket, összfehérje-, fehérjetartalmat. Ezt követően a plazmákat fagyasztva tároljuk egészen elszállításig, amikor is a feldolgozó cég elviszi innen, és további feldolgozásra kerül. Nyilvánvalóan a legfőbb feladat a plazma megmintázása, fagyasztva tárolása, a dokumentálás, a megfelelő előkészítés ahhoz, hogy gyógyszeralapanyagként felhasználható legyen. Ez egy elég bonyolult folyamat…és sok dokumentációval jár.  

– Miért jó itt donornak lenni? Mi a CSL legjobb tulajdonsága? 

– A legjobb tulajdonsága, hogy donorközpontú. Ha valami gond van valamelyik donorral, ami szerencsére ritkán fordul elő, akkor azonnal rendelkezésre áll minden dolgozó. Ami nagyon nagy előny a cégnél, hogy nagyon kevés a várakozási idő, nálunk egyszerre két orvos is vizsgálja a donorokat. Több recepciós van, tehát nincsenek torlódások, nagyobb várakozás. Arra törekszik a cég, hogy a donorok kiszolgálása gyors, alapos és megfelelő legyen. Én is úgy látom, hogy szívesen járnak ide az emberek, és nem csak az anyagi és egyéb juttatások miatt. Valahol érzik azt, hogy figyelnek rájuk, és fontosak.

– Ez a munkahelyed vagy annál már több? Hivatás vagy szenvedély?

– Igen, egy munkahelynél ez már több. Úgy érzem, hogy egy nagyon jó légkört sikerült megteremteni a többiekkel, pozitív élmény bejönni ide dolgozni. Itt figyelnek az emberek egymásra.

– Akkor van miért minden reggel elindulni otthonról.

– Ezt úgy tudnám megfogalmazni, hogy amikor valaki donor, és látja, hogy rendben van az egészsége, késztetést érez arra, hogy folytassa ezt a tevékenységet. Tisztában vagyok azzal, hogy sok beteg embernek segítek, és ez pozitív érzéssel tölt el, értékes embernek érzem magam. Tudom, hogy nemcsak dolgozóként járulok hozzá ahhoz, hogy a betegek élete jobbra forduljon, hanem donorként is. 

– Hősnek tartod magad?

– Ez elég relatív dolog. Végül is hasznos embernek tartom magam, hiszen valamilyen módon mások egészségi állapotáért felelek. Szerintem aki plazmadonor, az kivételes helyet foglal el a világban. 

– Hiszel abban, hogy a sok jó tett kifizetődik?

– Igen, ez minden téren igaz. Ezek a dolgok visszaköszönnek az ember életében. A jó dolgok előbb-utóbb generálják a dolgok jó kimenetelét. A donációimnak is megvan az eredménye, mert vannak olyan embertársaink, akik nem is élhetnének enélkül. 

– Mit szólnak a donorok, amikor téged is maguk között, a donorágyon találnak? 

– Láttam már meghökkenést az arcokon. Amikor engem is ott láttak, kicsit megdöbbentek, hogy attól függetlenül, hogy én a CSL-nél dolgozom, donor is vagyok. Szerintem pozitívan kezelik, hogy ilyen módon is képviselem a céget. 

– Milyen volt az első plazmaadásod? Féltél?

– Igazából nem vagyok egy ijedős ember. Nem is az, hogy féltem, hanem olyan szokatlan, érdekes élményként éltem meg ezt a dolgot. Nem tudtam elképzelni, hogy konkrétan mi is fog majd történni. Szokatlan élmény volt először, azután már teljesen természetessé vált. 

– A COVID hullámai alatt Magyarországon szerencsére nem apadt a plazmaadási kedv. Szerinted mi lehet ennek az oka?

– Ez egy érdekes kérdés. Én azt gondolom, hogy a plazmát adóknak ez már olyan szinten a mindennapjaik része, hogy ehhez a korlátozások alatt is ragaszkodtak. Kimehettek a városba, mert donálni ugye lehetett, így fontosnak érezhették magukat a járvány alatt is. Ezzel megerősítést kaptak, hogy igenis meg lehet őrizni a megszokott, értékes hétköznapi szokásokat. Nem szabad otthon begubózni. 

– Mivel kolléga és donor is vagy egyben, az emberek szemében hiteles vagy. Érzed ennek a felelősségét? 

-Igen, hiszen kétféleképpen is képviselem a CSL-t. Igyekszem egészségesen élni, alkoholt 6 éve egyáltalán nem fogyasztok. Tudatosan odafigyelek az egészséges életmódra. Próbálok a donorok előtt példaként állni, hogy igenis fontos az egészséges táplálkozás és a helyes életmód követése ahhoz, hogy plazmaadók lehessünk még sokáig. Nem mindegy, hogy egy dolgozó, aki ráadásul még donor is, mit mutat.

– Volt olyan személy már, akit inspiráltál arra, hogy plazmadonor legyen? A barátaid mit szólnak, hogy plazmadonor vagy? 

– A barátaim pozitívan állnak hozzá, van olyan közülük, aki azóta már jelentkezett donornak. Pár dolgot kérdezett, majd mondta, hogy neki is tetszik a dolog. Egyébként megoszlanak a vélemények. Van, aki csak a pénzt látja benne, de van, aki úgy fogja fel, hogy ha elmegy donálni, akkor tesz valamit másokért. 

– Szoktál másképp is segíteni?

– Igen, például voltam tagja egy lelki önképző körnek is. Próbálok az ismerőseimnek segíteni egyéb téren is. Fontosnak érzem, hogy beszéljünk, és tisztázzuk a ki nem mondott dolgokat. Olyan lelki dolgokat, amik elfojtásban vannak bennünk. Fontos lenne, hogy az emberek lelkileg is „karbantartva” legyenek a mai világban.

– Ha röviden meg kellene fogalmaznod, hogy miért legyen valaki donor, mit mondanál? 

– Amit kiemelnék, hogy nálunk nemcsak anyagi juttatást kapnak a donorok, hanem „lelki juttatást” is, hiszen odafigyelnek rájuk. A másik, hogy ötféle vírusra megnézzük a plazmájukat, ezek, ha külön elmenne az ember a tesztekre, egyenként több ezer forintba kerülnének, itt pedig teljesen ingyen van. A donorok folyamatosan kapnak egy általános képet a pillanatnyi egészségügyi állapotukról. Ez nagyon fontos, mert volt már olyan donor, akinél így derült ki egy betegség. Azonnal tudták továbbítani a megfelelő szakorvoshoz, nem pedig évek múltán derült ki a baj. Fontos, hogy eloszlassunk minden kételyt, mert nagyon sok embertől hallom vissza, hogy biztosan egészségtelen. Én vagyok az élő példa, hogy 10 év és több mint 450 donáció után sincs semmi baj az egészségemmel. Fontosnak tartom, hogy ezeket tisztán lássák az emberek: aki a CSL-hez jön, az hozzájárul ahhoz, hogy a cég életmentő gyógyszereket gyártson olyan betegek számára, akik emberi jó tett nélkül már nem élnének.