Így élhetünk akár 100 évig is: a kék zónák titkai

Az ember mindig is a hosszú és egészséges élet titkát kereste. Vajon lehetséges egészségesen és boldogan élni akár 100 évig is? Ezt a rejtélyt fedezték fel az úgynevezett „kék zónákban”. Ezek olyan területek, ahol az emberek kiemelkedően hosszú és egészséges életet élnek, mindenféle külső beavatkozás nélkül. Dan Buettner újságíró és felfedező 1999 óta számos expedíciót vezetett antropológusokból, demográfusokból és tudósokból álló csapatával, hogy feltérképezzék a világ leghosszabb életű embereit és az érintett embercsoportokat jellemző közös vonásokat. Jelenleg 5 ilyen zónát ismerünk.

Most végigvezetünk ezeken a különleges helyszíneken, és fedezzük fel együtt a hosszú élet titkát!

OKINAWA, JAPÁN

Az Okinawa-szigetek Japán déli részén találhatók. Ez az egyik legismertebb kék zóna a világon. Itt az emberek hihetetlenül hosszú életet élnek, a szív-érrendszeri betegségek kockázata alacsony. Az okinawai diéta alapja a magas rosttartalmú, zöldségben és halban gazdag étrend, amely segít a koleszterinszint csökkentésében és a szív egészségének megőrzésében.

5 tanácsuk a hosszú élethez

Kapcsolatok: Fontosak számukra az emberi kapcsolatok. Ahogy ők nevezik ezt, a „moai”. Jelentése: egy jóbarátokból álló társaság, akik folyamatosan támogatják egymást. Az idős okinawaiakat sem küldik idősek otthonába. Megbecsült, spirituális vezetők, akik bölcsességüket és történeteiket megosztják a fiatalabb generációval. Ez nagyobb célt is ad nekik, illetve a fiatalabb generációkkal való időtöltés segíti őket abban, hogy szellemileg is fiatalok maradjanak.

Ételek: Többnyire növényi alapú ételeket fogyasztanak. Soha nem eszik magukat teli, és tartózkodnak a késő esti étkezéstől. Az okinawaiak a „Hara Hachi Bu” elvet követik, azaz „egyél, amíg a gyomrod 80 százalékig megtelik”.

Természet: Az okinawaiak rengeteg zöld területtel rendelkeznek. Saját gyógynövénykertjük is van, ahol pl. gyömbért, kurkumát termesztenek, ezzel is szorosan kapcsolódva a természethez.

Mozgás: A mozgás az életük része. Kertészkednek, eljárnak a barátaikhoz, folyamatosan mozgásban vannak, így jobb szív- és érrendszeri egészséget is tudhatnak magukénak.

Munka: Az okinawaiaknak saját életcéljuk van, ezt „ikigai”-nak hívják, ami azt jelenti, hogy „léted értelme”. Az „ikigai” egyszerű, napi feladatok összekapcsolódásából áll: így lehet, hogy egy 90-es éveiben járó okinawai nő még fára mászik, angolnát fog és terméseket gyűjt.

SZARDÍNIA, OLASZORSZÁG

„Kent’annos! Élj 100 évig!”
Szardínia a Földközi-tenger második legnagyobb szigete, területén több kilométer hosszan húzódnak a finom homokos, kristálytiszta vizű strandok. A helyiek hagyományosan olyan étrendet követnek, amely gazdag olívaolajban, friss zöldségekben és sajtokban. A mozgás is része az életmódjuknak, a fizikai aktivitás pedig hozzájárul az egészségük megőrzéséhez.

5 tanácsuk a hosszú élethez

Kapcsolatok: A szociális kapcsolataikra gyógyírként tekintenek. Tisztelik a családot, és szilárdan hisznek abban, hogy ez a hosszú életük titka. A szardíniai férfiak minden délután összegyűlnek az utcán, hogy nevessenek és beszélgessenek egy jót egy pohár vörösbor mellett. A nevetés oldja a stresszt, ami csökkentheti a szívés érrendszeri betegségek kockázatát. 17 órakor isznak vörösbort, és koccintanak – „Kent”annos!”, ami azt jelenti: „Élj egészségesen 100 évig!”.

Ételek: Még mindig vadásznak, halásznak és betakarítanak. Klasszikus olasz konyhájuk mellett főleg növényi eredetű ételeket fogyasztanak, beleértve a teljes kiőrlésű kenyeret, babot, kerti zöldségeket, gyümölcsöket, sajtot és házi olajat. Pecorino sajtjuk gazdag omega-3 zsírsavakban. Húst nagyrészt vasárnap és különleges alkalmakkor fogyasztanak.

Természet: A szardíniaiak szoros kapcsolatban állnak az őket támogató természettel.

Mozgás: A mozgás az életmódjuk része, a szardíniaiak napi 8 km-t vagy akár többet is gyalogolnak. Hisznek abban, hogy egész életükben dolgozniuk kell, és aktívaknak kell maradniuk.

Gének: 10-ből 8 szardíniai közvetlen kapcsolatban áll az ősi szárdokkal.

LOMA LINDA, KALIFORNIA

Amerikában is található egy kék zóna, méghozzá Loma Lindában, Kaliforniában. Ez a kis közösség a hetednapi adventisták otthona. A vegetáriánus étrend, a testmozgás és a szociális kapcsolatok fontos szerepet játszanak abban, hogy az itteniek hosszú életet éljenek.

5 tanácsuk a hosszú élethez

Lélek: Mindenki adventista hívő; hisznek abban, hogy „Isten irányít, Isten véd”. Ez a biztonsági háló megvédi őket a stressztől.

Ételek: Az adventisták egészséges életmódot folytatnak, többféle növényt esznek, és ritkán fogyasztanak húst, ha egyáltalán esznek.

Mozgás: Aktívak maradnak időskorukban is, a napi munka és a tevékenykedés fontos számukra. Úgy gondolják, hogy a munkájuk hozzájárul a kollektív közösség sikeréhez. Az adventisták rendszeresen végeznek testmozgást.

Kapcsolatok: Sok időt töltenek a hasonló gondolkodású barátaikkal. Szeretik megosztani gondolataikat, és támogatják egymást.

Életmód: Sokuk életcélja között szerepel mások megsegítése, ami köztudattan enyhíti a depressziót.

NICOYA-FÉLSZIGET, COSTA RICA

A Nicoya-félsziget Costa Rica partjainál található. Az itteniek étrendje gazdag friss gyümölcsökben és zöldségekben, valamint a helyi ivóvíz természetes ásványi anyagokban is gazdag. A nicoyaiak rendszeresen összejárnak, és aktívan részt vesznek a közösségi tevékenységekben.

5 tanácsuk a hosszú élethez

Munka: Egész életükben fizikai munkát végeznek. Mindig részt vesznek a napi munkákban, így rendszeresen éri őket napsütés, amely segíti a szervezetüket a D-vitamin termelésében, ami erős csontokat és egészséget biztosít.

Kapcsolat: A nicoyai százévesek általában a családjukkal élnek, a gyerekek vagy unokák pedig támogatást, céltudatosságot és összetartozást adnak nekik. Fenntartják közösségi kapcsolataikat, gyakran meglátogatják a szomszédokat is.

Életmód: Az egyszerű élet lehetővé teszi számukra, hogy viszonylag stresszmentes életet éljenek.

Hit: Erős céltudatossággal rendelkeznek. Fontosnak érzik magukat, és szeretnének hozzájárulni egy nagyobb jóhoz. Úgy hívják, hogy „plan de vida”, vagyis „az élet értelme”. Ez pozitív szemléletet ad az időseknek, és segít aktívnak maradniuk.

Ételek: Főleg növényi alapú étrendet fogyasztanak, beleértve a tököt, a kukoricát és a babot. A nicoyaiak mindennap tiszta levegővel, friss vízzel és tápanyagdús élelmiszerrel töltik fel a szervezetüket. Mindezt egy virágzó, természetes környezetben. Egészséges környezet, egészséges emberek!

ICARIA, GÖRÖGORSZÁG

Az Ikaria-sziget Görögország része. Az itteni étrend a mediterrán diéta alapjaira épül. Az emberek aktívak maradnak egész életük során. Az ikariaiak közösségi életstílusa és stresszmentes hozzáállása is hozzájárul a hosszú élethez.

5 tanácsuk a hosszú élethez

Életmód: A leghosszabb életű ikariaiak hegyvidékeken élnek, és viszonylag szegény társadalmi-gazdasági háttérből származnak.

Mozgás: A testmozgás természetes módon beépült az életükbe; séta a szomszédhoz, kertészkedés, munka, tudatosan kialakított környezet és olyan életmód, amely elősegíti a rendszeres mozgást.

Ételek: Az ikariaiak nagyrészt mediterrán étrendet követnek. Sok gyümölcs, zöldség, teljes kiőrlésű gabona, bab, burgonya és persze olívaolaj. Kávé helyett általában gyógyteákat isznak. Állati eredetű ételeket is fogyasztanak, például kecsketejet.

Pihenés: A délutáni alvás bevett gyakorlat errefelé – egyes tudományos irodalom szerint a rendszeres szieszta jó hatással van az emberek egészségére.

Környezet: Az itt élők közvetlen kapcsolatban vannak a természettel. A szigetek tiszta környezete is hozzájárulhat a jó egészségükhöz.