Mentálszerviz: Lelki küzdelmeink koronavírus idején

Magány, terhek, kimerültség, feldolgozás és megannyi lelket tépő esemény, amelyet az elmúlt több mint egy évben átéltünk. Még ha nem is közvetlenül érintett minket, de a hírekből folyó halálozási statisztikák, az ismerősök történetei és a bezártság mindenkit megviselt. Még azok is kiestek a lelki egyensúlyukból, akik rendszeresen dolgoznak annak stabilitásán. Az elégedettségnek (vagy nevezzük inkább boldogságnak?) nincs pontos receptje, de a következő néhány új szokás bevezetése nagyon sokat segíthetnek majd nekünk a mindennapokban.

1. Hálahorgony

Bármennyire is azt gondolod a legsötétebb órákban, hogy lehetetlen, de hidd el, mindig lehet miért hálásnak lenni: a családunkért, a munkánkért, az egészségünkért, a gyermekkorunkért vagy épp egy bátor döntésünkért. Válaszd ki a legerősebb dolgot, amiért hálás tudsz lenni (ez lesz a horgonyod), és amikor negatív irányba terelődnek a gondolataid, csak gondolj rá, és abban a pillanatban vissza fog téged húzni a mélyből.

2. KI- ÉS MEGMOZDULÁS

A mozgás varázsszer, ezt már több ezer tanulmány és kísérlet bizonyította. Rengeteg mozgásforma közül lehet választani, még a kevésbé aktívak számára is. A YouTube-on számtalan videó van fenn jógáról, otthoni fitneszről, erőnléti gyakorlatokról… csak győzze az ember kiválasztani. A legfontosabb, hogy ne kényszernek érezd: ha ma inkább sétálnál egyet a városban, holnap ugróköteleznél, a hétvégén pedig bicajoznál, csak tedd, ami jólesik. Ha ebben a pillanatban úgy érzed, hogy semmi erőd, csak mondd, hogy MOST, kelj fel és kezdd el! Hidd el, pár nap, és már hiányozni fog.

3. MŰMOSOLY

Ha hiszed, ha nem, az agyadat sokszor be tudod csapni. Pszichológiai vizsgálatok kimutatták, hogy már egyetlen mosoly (még ha erőltetett is) mérhetően javítja a hangulatunkat és a közérzetünket. Ha viszont van egy kis időd, akkor csapj fel néhány vicces jelenetet a kedvenc filmedből, vagy nézz meg néhány humoros videót a neten. Garantáltan jobban érzed majd magad.

4. VETERÁNMÓDSZER

Az amerikai katonák poszttraumás stresszére kidolgoztak egy hatásos módszert: minimum 30, de ideális esetben 60 percet kell sétálniuk. Megállás nélkül. Egy dolgot kell tenned tehát: cipőt húzni és elindulni.

5. SEGÍTŐ MÁSOK

A társas kapcsolatok az emberi létünk alapkövei. Kimutatták már, hogy azok, akiket a pandémia alatt barátok, a család, szerető közeg vett körül, sokkal jobban vészelték át a legrosszabb helyzeteket is. Itt az ideje, hogy felvedd a telefont, és beszélgess a hozzád igazán közelállókkal. Keresd fel egy kedves munkatársad, hívj fel egy régi barátot. Figyeljetek egymásra, és beszéljetek őszintén a nehézségről és pozitív dolgokról is. Egy jó beszélgetésnek gyógyító hatása van. Ha kell, merj segítség kérni egy-egy probléma megoldásához.

6. SEGÍTŐ TE

Egy plazmadonornak talán nem kell megmagyarázni, hogy milyen hatalmas erőt ad (és boldogsághormont szabadít fel), ha másokon segítünk. Ha nagylelkűen viszonyulunk másokhoz, attól bármikor jobban fogjuk érezni magunkat.

7. ÖNVENTILÁCIÓ 15 PERCBEN

Ha másokkal már megbeszéltük a dolgaink, akkor itt az ideje ugyanezt megtenni önmagunkkal is. Kapcsolj ki mindent (tévé, telefon), ülj le a padlóra, és helyezkedj el egy kényelmes pozícióba. Csukd be a szemed, és vegyél fel egy lassabb, ütemesebb légzést. Ha úgy érzed, már nyugodtabb vagy, akkor beszéld meg magaddal, hogy milyen problémák aggasztanak, ezekre milyen megoldást lehet találni. Már azzal, hogy tudatosítod a fájó pontokat, kiiktathatod az aggodalommal járó stresszt.

Végül szögezzük le a legfontosabb tényt: habár sokan vizionálják, hogy az emberiség a járvány hatására meg fog változni, ez sajnos nem így van. A ránk jellemző szokásokat és viselkedéseket évezredek alatt formálta az evolúció, amit pár hónap nem fog gyökeresen megváltoztatni. De azt sem mondhatjuk, hogy nyomtalanul és észrevétlenül el fog tűnni: van dolgunk a feldolgozásban, kinek kevesebb, kinek sajnos több. Ha úgy érezzük, hogy erősen kihat ránk és az életünkre, mindenképpen keressünk fel egy szakembert, mert az idő haladtával sokkal drámaibb változásokkal számolhatunk majd.