Gyakran feltett kérdésekre
megnyugtató válaszok

Orvosi vizsgálat, első alkalom

Személyi igazolvány, lakcímkártya és TAJ kártya mindenképpen legyen nálad. Amennyiben már voltál véradáson vagy plazmaadáson máshol, akkor az erről szóló igazolást is hozd magaddal.

Időpont fogalalás nélkül sajnos nem tudnk fogadni.

Ha 6 hónapon belül voltál nálunk, akkor nem kell, egyéb esetben igen.

Egy orvosi vizsgálat van, ha viszont felkészülten érzekel (iszol 2 liter vizet és előtte 2 órával eszel valami könnyűt) és az orvos is úgy dönt, akár plazmát is adhatsz.

Plazmaadás

Természetesen vannak olyan gyógyszerek, melyek szedése mellett nyugodtan adhatsz plazmát. Bizonyos gyógyszerek viszont megjelenhetnek a plazmában, vagy olyan változásokat okozhatnak a szervezetben, melyek a plazmaadás során szövődményekhez vezethetnek. Így arra kérünk, hogy az első beszélgetés alkalmával az összes általad szedett gyógyszerről számolj be orvos kollégánknak.

Igen a sminktetoválás után is 4 hónapot kell várni.

Menstruáció esetén kérlek, ne gyere plazmát adni.

A donációk előtt most már BMI (testtömeg) indexet mérünk. Ennek értéke alapján 18,5-40 között engedélyezett a plazmaadás. Itt tudod ellenőrizni: https://www.webbeteg.hu/calc_testsuly

Ezektől a beavatkozásoktól számítva legalább 4 hónapnak el kell telnie, mire plazmát adhatsz.

Nem. A plazmaadás egyszer használatos steril eszközökkel történik, így bármilyen fertőzés átvitele kizárható.

Igen, számít. Fontos, hogy a centrum adott megyéjében élj, dolgozz vagy tanulj. Ha a lakcím kártyád nem erre a megyére szól, akkor be kell még magaddal hozni a munkáltatói vagy tanulói igazolásod.

Amit nem szabad enned plazmaadás előtt 12 órával: zsíros ételek, színes ételek (fűszerek, gyümölcsök), minden ami “fog”, mert beszínezi a plazmád; ne igyál semmilyen alkholt. Előtte 1-2 órával pedig már ne fogyassz kávét, koffeines italokat.

Foglalásod ingyenes zöldszámunkon tudod lemondani, ugyanígy kérhetsz új időpontot is.

A plazmaadás napján nem javasoljuk a megerőltető fizikai munkát vagy sportot.

Oltottak és oltatlanok is adhatnak plazmát.

A vérplazmaadás nagyjából 45-60 percet vesz igénybe.

Legalább 2 órával már ne dohányozz plazmaadás előtt.

Amennyiben a laborértékeid megfelelőek, úgy akár heti két alkalommal is adhatsz plazmát, viszont két plazmaadás-mentes napnak mindenképpen el kell telnie a két alkalom között (tehát pl. jöhetsz hétfőn és csütörtökön vagy kedden és pénteken). Egy évben összesen 45 alkalommal adhatsz plazmát. Ebbe a mennyiségbe a máshol történt vér-vagy plazmaadások is beleszámítanak.

Nem. A hiánybetegségek kialakulása a hosszú ideig fennálló, elégtelen tápanyagbevitelre vezethető vissza. A plazmaadás során viszont csak minimális mennyiségű tápanyagot veszít a donor, melyet kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással azonnal vissza lehet pótolni.

Nem. A plazmaadás sokkal kevésbé megterhelő, hiszen a plazmadonáció során a vér ún. alakos elemeit (fehérvérsejtek, vörösvértestek és vérlemezkék) visszajuttatjuk a szervezetbe, így azokat nem kell újra előállítania. A plazmában lévő fehérjéket pedig a szervezet nagyon hamar képes újratermelni, így egy héten akár 2 alkalommal is, évente pedig összesen 45 alkalommal adhatunk plazmát.

A vérplazmaadás egy hasonló folyamat, mint a véradás, de ebben az esetben nem a teljes vért, csupán annak a sárga, plazma részét vesszük le. Erre egy speciális gép áll rendelkezésünkre, amely külön választja a vörösvértesteket a sárga plazmától. Ez azt jelenti, hogy a vér értékes részét visszajuttatjuk a donornak. Ez egy biztonságos és steril folyamat, nem kell tőle félni.

Ha alkoholt fogyasztottál legalább 12 órának el kell telnie, hogy plazmát adhass.

A vérplazmát nagyon sok betegség esetén használják: egyszerű példa a tetanusz, ami vérplazmából készül. Vagy szüléskor az rh összeférhetetlenség esetén is erre van szükség. Égési sérülteknél, műtéteknél, vese- és májproblémák esetén, vagy olyan ritka betegségeknél, mint a hemofilia, von Willebrand-szindróma vagy különböző immunbetegségek.

Kizáró okok, gyógyszerek

Vérszegénység mindenképpen kizáró ok. Férfiaknál 12.5 g/dl és nőknél 12 g/dl hemoglobin szint alatt nem adható plazma.

A stroke egyértelműen kizáró okot jelent.

Sajnos ebben az esetben nem.

Nem, sajnos ebben az esetben nem lehet plazmát adni.

Ez egy picit bonyolultabb kérdés, mindenképpen személyes konzultáció kell a centrum orvosával, ahová a donor vigye magával a  legutóbbi szakorvosi leletét, illetve a legutolsó TSH kontroll eredményét. A donorvizsgáló orvos a leletek értékelése után tud majd dönteni a donor alkalmasságáról.

Önmagában a gyógyszer nem kizáró ok, viszont lehet olyan betegség az indikáció, amivel nem engedélyezett a plazmaadás, mindenképpen a kapott leletekkel együtt keresd fel a centrumot.

Elméletileg, ha minden rendben zajlott a műtét során, akkor 4 hónappal a műtét után már adhat plazmát. A zárójelentést a donorvizsgáló orvosnak mindenképpen mutassa majd be.

Azzal engedélyezett a plazmaadás.

Ha 12. hét előtt történt és nem volt anti-D profilaxis, akkor 4 hét múlva adhatsz. Ha 12 hetesnél idősebb volt, akkor 4 hónap, ha egyéb komplikáló tényező nem volt.

Nem, sajnos ebben az esetben nem lehet plazmát adni.

Folyamatos szedése mellett nem lehetsz donor.

Sajnos ebben az esetben nem.

Igen, kizáró ok.

Önmagában a vesekövesség nem kizáró ok, viszont lehet olyan gyógyszerszedés vagy beavatkozás (ultrahangos kőzúzás, műtét), ami után szükség lehet kizárásra.

Ha rohammentes, vagy gyógyszerrel karbantartott, akkor adhatsz plazmát.

Csontvelőgyulladás után 2 évig nem engedélyezett a plazmaadás, kivéve, ha tartós az állapot, akkor végleges kizárás, de 2 év után is leleteket kell az orvos részére bemutatni a pontos betegségről.

Elméletileg lehet donor, a lényeg, hogy lehessen a jelentkezővel kommunikálni, különös tekintettel a donáció alatt.

Önmagában az nem kizáró ok. Ha viszont valamilyen thrombotikus folyamat zajlott le, ami gyakoribb a visszértágulatok esetében, az már kizáró ok.

Valószínűleg kizáró ok, ha ritmuszavar miatt szeded, akkor végleges a kizárás. Viszont bizonyos típusú pulzusszám csökkentőt lehet vérnyomáscsökkentésre is szedni, ebben az esetben engedélyezhető a donáció.

Antihisztamin szedése alatt nem nem adhat. 

Egyéb kérdések

Igen, 5.000 Ft-os utalványt adunk neked köszönetképp.

Ha nincs meg a TAJ kártyád, de van társadalombiztosításod, akkor a következőt teheted: hozz be egy olyan dokumentumot, amin rajta van a TAJ-számod, illetve a személyi igazolvány számod. Így látják a kollégák, hogy mindkettő Téged azonosít, hozzád tartozik.

Ebben az esetben sajnos ki kell zárnunk addig a plazmaadásból, ameddig nem hozol nekünk igazolást a véradásról.

Nem baj, ha nincs fizetve a társadalombiztosításod. Elég, ha a kártyád vagy a száma meg van. Ha csak szám van, akkor kell egy olyan dokumentum, amin a személyi igazolvány számod is rajta van.

Táplálkozással be lehet vinni megfelelő mennyiségű fehérjét növényi alapú étrenddel is. Főleg hüvelyesek, bab, borsó, vegetáriánus esetén tojás, tej és tejtermékek segítségével is. De egyébként engedélyezett a plazmaadás. 

*A jelentkezőnek az első sikeres, plazma donációra való alkalmasságát alátámasztó szerológiai vizsgálata (akár vérmintából, akár adományozott plazmából történt) utáni első donációját követő kérdőív leadása után egyszeri 26.000 Ft értékű vásárlási utalványt adunk.

A CSL-nél minden donációt követően 7.500 Ft Ft költségtérítés jár, ha pedig részt veszel – az adott donációdtól független – elégedettségi vagy igényfelmérési kutatásainkban is, akkor felmérésenként plusz 7.500 Ft-os, minden harmadik felmérésben való részvételedért pedig 10.500 Ft-os vásárlási utalvánnyal háláljuk meg értékes visszajelzéseidet.

Maximum 45-ször jöhetsz el 1 évben plazmát adni. Ha mindezt összegezzük, akkor egy évben akár 738.500 Ft értékű juttatással kalkulálhatsz.