Így válhatsz
plazmadonorrá!

Ismerd meg a plazmaadás menetét.

A vérplazmaadás hallatán sokan valami furcsa eljárásra gondolnak, pedig közel sem az.

Maga a folyamat nagyon hasonlít a véradáshoz. Ugyanúgy vért veszünk a vénádból, csak épp nem a teljes véred, hanem annak csak a sárga alkotórészét, a vérplazmát szűrjük ki, a másik felét, a vörösvértesteket visszajuttatjuk a szervezetedbe.

Mielőtt megijednél: biztonságos és steril folyamatról van szó, a plazma kiválasztásából semmit, a vörösvértestek visszajuttatásánál pedig egy enyhe bizsergésen kívül mást nem fogsz érezni.

Többet szeretnél tudni
a plazmaadásról?

Ha érdekel, hogy mi a vérplazma, hogyan történik a vérplazmaadás, milyen szűréseken kell majd részt venned, a CSL ügyeletes tanára, PlazManus mindent elmond Neked a videóban.

Nézzük,
hogyan jelentkezhetsz plazmaadónak.

TESZTELJ

Töltsd ki rövid tesztünket!

Derítsd ki pár perc alatt, hogy alkalmas vagy-e donornak. Csak a legfontosabb kérdéseket tesszük fel, de ha Te valamilyen más, speciális betegségben szenvedsz, akkor az első látogatásodkor ne felejts el magaddal hozni arról friss leletet.

GYERE

Foglalj időpontot hozzánk!

Ez azért fontos, hogy elkerüljük a feltorlódást. Te sem szeretsz várakozni, igaz?

Az időpontfoglalásnál vedd figyelembe, hogy az első látogatásod nagyjából 1,5-2 órát vesz igénybe, hiszen több vizsgálat is történik. Ha nem tudsz eljönni, akkor mondd le időben ingyenes zöldszámunkon, ne vedd el mástól a lehetőséget.

IRATOK

Ezeket hozd
magaddal!

Mikor először jössz, ezeket semmiképp se hagyd otthon:

  • személyi igazolvány
  • lakcím kártya
  • TAJ kártya

Ha nincs TAJ kártyád, az sem gond, keress otthon egy olyan papírt, amely tartalmazza a személyi igazolvány számod és a TAJ számod. Ha pedig nem az adott megyében laksz (akár ideiglenesen is), akkor hozz magaddal munkáltató vagy tanulói igazolást.

Amikor belépsz a CSL Plasma ajtaján...

Egy óriási mosollyal fogadunk, hiszen mindig örülünk az új plazmadonoroknak.

De persze itt nem áll meg a dolog.

1

lépés

Először is testhőmérsékletet mérünk, majd nézünk egy testsúlyt és BMI indexet számolunk. Ezután leültetünk egy fülkébe, ahol tüzetesen megismered a plazmaadás menetét, a betartandó szabályokat, illetve egy rövid, egészségügyi tesztet is kitöltetünk veled (ez az orvosnak kell majd.) Mindezt egy tableten, kényelmesen és gyorsan.

Az első vizsgálat során tesztet kell kitölteni.
Vérnyomásmérés a plazmaadás előtt.

2

lépés

Ha ezekkel megvagy, akkor vérnyomást, hemoglobin szintet mérünk, majd készítünk egy fotót rólad a saját donorkártyádhoz.

3

lépés

Ezután a centrum orvosához kell menned, ahol zárt ajtók mögött, diszkréten meg tudjátok beszélni az eddigi betegségeid, meg tudja nézni a leleteid, illetve egy alapos vizsgálatot végez.

Plazmadonor az orvosi szobába megy konzultációra a centrumorvoshoz.
A vizsgálatok sikeresek voltak.

4

lépés

Ha a centrum orvos mindent rendben talál, akkor vért veszünk, hogy megnézzük, hogy egyes értékeid rendben vannak-e, egészséges vagy-e a vérplazmaadáshoz. Ez dönti majd el, hogy lehetsz-e donor. Ennek eredménye 5-7 nap alatt van meg, amiről ingyenes zöldszámunkon tudsz majd érdeklődni.

5

lépés

Már lehetőséged van első látogatáskor plazmát is adni. Ehhez az kell, hogy felkészülten érkezz hozzánk, illetve az orvos is engedélyezze ezt Neked.

vérplazmaadás közben

Mit jelent az, hogy felkészülten érkezz?

Délelőtti plazmaadás esetén igyál meg 1 liter vizet, délutáni plazmaadás esetén 2 litert.

Ezen kívül ne gyere éhgyomorral, előtte 1,5 órával egyél valami könnyűt.

Ha szeretnéd tudni, hogy pontosan milyen szabályokat kell betartani plazmaadáskor, kattints ide.

Délelőtti plazmaadás estén igyál meg
1 liter vizet, délutáni plazmaadás
estén 2 litert.

Ezen kívül ne gyere éhgyomorral, előtte 1,5 órával egyél valami könnyűt.

Ha szeretnéd tudni, hogy pontosan milyen szabályokat kell betartani plazmaadáskor, kattints ide.

biztonság
0 %
kedvesség
0 %
jó érzés
0 %

Nem mindenki lehet donor.

Lehet, hogy úgy fogjuk találni a vizsgálatok alapján, hogy egyes értékeid nem megfelelőek ahhoz, hogy plazmadonor lehess.
Ezt soha nem bántásból vagy kirekesztésből tesszük, ez mind csak és kizárólag a Te egészséged szolgálja.

Számunkra az sem lehet indok, hogy „máshol bezzeg megengedik”, mert pontosan tudjuk,
hogy azzal téged veszélyeztethetnek. Hidd el, ha így döntünk, annak oka van.

Egy dologból nem engedünk: mi soha nem fogjuk kockáztatni az egészséged.

Hogyan zajlik majd a plazmaadás?

Ha sikerült átjutnod a rostán, akkor végre eljöhetsz az első plazmaadásodra.

Nyugodj meg, semmi különös dolog nem fog történni, és semmi sem fog fájni, ezt megígérhetjük.

3 FONTOS SZABÁLY:

  • soha ne felejtsd otthon a donorkártyád, pecsétgyűjtőd és az irataid (plusz, ha részt veszel valamilyen játékban, akkor az ahhoz köthető kártyákat.)
  • ne felejtsd otthon a szájmaszkod sem

Szűrővizsgálat

Minden donáció előtt a következő vizsgálatokat végezzük el: testhőmérsékletet, immunglobulin és fehérje szintet, vérnyomást, pulzusszámot, hemoglobin szintet, BMI indexet számolunk, illetve rendszeresen megvizsgál a centrumorvos is. Ezt azért tesszük, hogy tűpontosan nyomonkövessük az egészségügyi állapotod. Veheted úgy is, hogy egy ingyenes szűrővizsgálaton veszel részt folyamatosan. Ha minden rendben van, akkor mehetsz is plazmát adni.

Plazmaadás

Elhelyezkedsz kényelmesen a donorágyon, majd asszisztensünk megszúrja könyökhajlatban a legerősebb vénád. Ezután elindul a folyamat, amikor a plazmaferezis gép kiszűri a véredből a vérplazmát, majd az értékes vörösvértesteket visszajuttatja. Ez a folyamat 35-45 percet vesz igénybe, ami közben zenét hallgathatsz, tévézhetsz, beszélgethetsz, vagy ami csak jól esik.

FOLYAMATOSAN FIGYELÜNK RÁD: soha nem hagyunk magadra, mindig figyelemmel kísérjük a folyamatot. Ha bármit érzel, azonnal ott vagyunk melletted.

Pihenés

Ha a plazmaadás véget ér, 15 perces pihenésre fogunk. Addig megihatod a kávéd, megeheted a kapott finomságokat, beregisztrálhatsz játékainkba, illetve megkapod a juttatásaid.

Egy olyan csapatnak leszel a tagja, ahová felemelő érzés lesz tartozni.

Jó beszélgetések, segítő összetartás, egy pozitív közösség.

A szuper juttatásokról nem is beszélve.

Ezeket mondtátok rólunk.

*A jelentkezőnek az első sikeres, plazma donációra való alkalmasságát alátámasztó szerológiai vizsgálata (akár vérmintából, akár adományozott plazmából történt) utáni első donációját követő kérdőív leadása után egyszeri 26.000 Ft értékű vásárlási utalványt adunk.

A CSL-nél minden donációt követően 7.500 Ft Ft költségtérítés jár, ha pedig részt veszel – az adott donációdtól független – elégedettségi vagy igényfelmérési kutatásainkban is, akkor felmérésenként plusz 7.500 Ft-os, minden harmadik felmérésben való részvételedért pedig 10.500 Ft-os vásárlási utalvánnyal háláljuk meg értékes visszajelzéseidet.

Maximum 45-ször jöhetsz el 1 évben plazmát adni. Ha mindezt összegezzük, akkor egy évben akár 738.500 Ft értékű juttatással kalkulálhatsz.