Vérplazmaadóként milyen szűrővizsgálatokon veszek részt?

Már gyakorlott plazmaadóként tudhatod, hogy az egészséged megőrzése érdekében rendszeres szűrővizsgálatokon veszel részt nálunk. Ezeken a vizsgálatokon minden olyan fontos értéket megnézünk, amelyet a plazmaadás befolyásolhat, vagy amely befolyásolhatja a vérplazmád minőségét. Fontos megjegyezni, hogy amennyiben betartod a centrumorvosok tanácsait (pl.:
megfelelő folyadék-, fehérje-, vaspótlás), úgy ezek az értékek biztosan a normál tartományban maradnak.

Szerológiai vizsgálatok

Különböző vírusok (pl.: az AIDS-t okozó HIV-vírus, hepatitis C és B típus stb.) által okozott friss és régebbi fertőzések kimutatása. Súlyos betegségek, amelyek időben elkezdett terápiájával több szövődmény lefolyása is enyhíthető.

Vérnyomás- és pulzusmérés

A hosszabb ideje fennálló magasvérnyomás- betegség kimutatásában segíthet, illetve a pulzusszámeltérés okai között szerepelhet a szívritmuszavar is. A magas vérnyomás „talaján” kialakulhat többek között stroke (agyvérzés), szívelégtelenség, infarktus, mellkasi fájdalom.

Testhőmérés

Akut betegséget szűrhetünk ki vele.

Összfehérje-meghatározás

A vérben található albumin és globulin mennyiségének mérése. Az albuminhoz nagyon sok gyógyszer és kémiai anyag kötődik, ezeket szállítják az erekben, illetve a megfelelő folyadékháztartás fenntartásában is szerepe van. Máj- és veseproblémákra lehet következtetni a szintjéből. A globulinok az immunrendszer részei, csökkent szintjük krónikus gyulladások, fertőzések esetén látható.

IgG – immunglobulin G

Az immunrendszer része. Autoimmun betegségekre, immunhiányos kórképekre, krónikus gyulladásra, limfómára vagy vesebetegségre lehet következtetni belőle.

Vérkép-meghatározás

Itt több paramétert is nézünk. Ezek közül kiemelendő a hemoglobinszint, amely a vérszegénységre utalhat. Az egyéb vérképeltérések (MCH, MCV, MCHC) vas- vagy B12-vitaminhiányt jelezhetnek. Vérlemezkeszámot is nézünk, ebből vérzékenységgel járó állapotokra lehet következtetni. A fehérvérsejtszám alapján pedig különböző fertőzésekről kapunk információt. A fehérvérsejtszám- eltérések segítségével a leukémia vagy egyéb vérképző rendszeri betegség is azonosítható. Ezeknél az időben elkezdett modern terápiák akár teljes gyógyulást is eredményezhetnek!

Láthatod, hogy – a plazmaadás megannyi pozitív tulajdonsága mellett – a szűrővizsgálatoknak köszönhetően folyamatosan képet kapsz az egészségedről is. Ha bármilyen eltérést tapasztalunk, tudunk tanácsot adni és segíteni, hogy milyen egyéb kivizsgálásokra lehet szükséged, így időben tudsz lépni és megelőzni akár egy komolyabb problémát is. Vérplazmaadóként így nemcsak másoknak tudsz egészséget adni, de figyelemmel kísérheted a sajátodat is.