Kis karácsony, zöld karácsony 7 lépésben

A karácsonyt mindannyian nagyon várjuk – talán kivétel ezalól a Földünk, amit ilyenkor extrán megterhelünk.

Sajnos az ünnepek alatt nagyságrendekkel több hulladék termelődik, mint az év bármely más szakaszában: a dekorációk, az ajándékok és azok csomagolása, nem beszélve a sütés-főzés alatt keletkezett műanyag hulladékról, ételmaradékról. Egy kis odafigyeléssel azonban ezen könnyen tudunk változtatni.

1. Válassz vágott fenyőt!

Ha van lehetőséged, akkor ültetett fenyőt válassz, hiszen ezeket az ünnepek után ki lehet ültetni, így biztosan nem lesz belőle hulladék. A kivágott fenyőkkel kapcsolatban sok tévhit kering, pedig ezek mindegyike mezőgazdasági termelésből származik, nem random vágják ki őket a természetes erdőkből. Ráadásul ezzel magyar családokat is támogathatsz, nem beszélve arról, hogy a legtöbb begyűjtött fát újrahasznosítják valamilyen formában. 

2. Tervezd meg az ünnepi menüt!

A tudatos élelmiszer-vásárlás nemcsak a Földet, de a pénztárcádat is kíméli. Ha előre pontosan megtervezed a menüt, akkor elkerülheted a zsákszámnyi műanyag csomagolást és a felesleges ételek kidobását.

Először is írj listát, hogy milyen ételeket szeretnél elkészíteni, hányan lesztek majd, és nagyjából mennyi alapanyagra lesz szükség. Ne akarj nyolcféle ételt és még ötféle süteményt készíteni, ezeknek a fele is bőven elég, így te sem fogsz hullafáradtan a fa alá esni. A külföldi, importgyümölcsök helyett kerüljön a kosaradba több magyar alma és körte, de a zöldségek, a dió és a mogyoró is bőséggel megterem itthon. Vásárláskor hagyd el a műanyag zacskókat, használj inkább például vászontáskákat. A pultos, kimérős árukat is érdemes előnyben részesíteni az előre becsomagolt termékek helyett. Ha van lehetőséged, csomagolásmentes boltban szerezd be a dolgokat. 

.

3. Használj energiatakarékos izzókat!

A fényfüzérek, a csillogó-villogó díszgömbök elengedhetetlen részei a karácsonyi dekorációnak. Ahelyett azonban, hogy az egész lakást kivilágítanád, válassz egyszerű és ízléses, pár égősorból álló füzért. A fényfüzér kiválasztásánál energiatakarékos, LED-es izzókat válassz, mivel ezek sokkal kevesebbet fogyasztanak. Nagyon figyelj arra, hogy nappal, illetve amikor nem vagytok otthon, ezeket kapcsold ki! Ez biztonsági és tűzvédelmi szempontból is fontos – és a januári villanyszámlád sem lesz horror tőle. 

4. Válassz kézzel készült dekorációkat!

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy minden évben újabb és újabb színbe öltöztetik a karácsonyfájukat. Ez nemcsak költséges, de mérhetetlenül környezetszennyező is, hiszen a díszek többsége műanyagból készül. Vedd elő bátran az évekkel ezelőtti díszeket! Ha mégis újdonságra vágysz, akkor kézzel készített vagy kézműves vásárokban beszerzett, természetes alapanyagokból készülteket válassz. 

5. Vegyél/készíts zöld ajándékot!

A felesleges ajándékoknál nincs rosszabb… Mindig pontosan beszéljétek meg, ki mit szeretne ajándékozni! Ha van kisgyerek a családban, ne essetek abba a hibába, hogy mindenki elhalmozza ajándékokkal, amiknek aztán a felét sem használja. Inkább többen dobjatok össze egy-két komolyabb, tartós ajándékra. Ha teheted, válassz természetes alapanyagokból készülteket (pl. fajátékok), illetve kerüld a túlcsomagoltakat.

Felnőttek esetén a legjobb ajándék az élmény: szabadulószobás utalvány vagy páros színházjegy, de egyre népszerűbbek a főzőiskolák vagy a különböző tematikájú workshopok is.

6. Az a sok felesleges csomagolás…

Az ünnepek azok, ahol mindent túlcsomagolunk. Például az előre összepakolt szépségápolási csomagok rengeteg felesleges műanyagot tartalmaznak – ez egy kis tudatossággal teljesen kivédhető. Külső csomagolásnak válassz papírtáskát vagy készíts egyedi vászontáskát, amit később is fel tud majd használni az ajándékozott.

7. Környezettudatos, tervezett utazás

A családi körutazások nemcsak a meghitt időt veszik el a családtól, az autózás nagyban terheli a környezetet is. Beszéljétek meg a családdal, hogy egy-két embernél jöjjön össze mindenki, így egy igazán nyugodalmas, meghitt és zöld karácsonyt tudhattok majd magatokénak.