AZ ORVOS VÁLASZOL: Milyen hatást gyakorol a COVID-19-világjárvány a plazmaadásra?

A COVID-19-világjárvány alapvetően óriási hatást gyakorol az egyes gyógyszerkészítmények, ezen belül a plazmából készült termékek felhasználására és előállítására.

Miközben a terápiás igény folyamatosan növekszik, a plazmagyűjtés megnehezült. A plazmaadást nehezítő tényezők között a lezárások miatti csökkent mobilitás, a karantén, valamint a donorokat is érintő megbetegedések és korlátozások, a terjedő járvánnyal párhuzamosan jelenthetik a legnagyobb kihívásokat. 2020-ban csak az USA-ban 20%-kal csökkent az összes gyűjtött plazma mennyisége, majd 2021-ben további visszaesést tapasztaltak.

A COVID-19-világjárvány megelőzésére a világ legtöbb országában oltási kampányok zajlanak annak érdekében, hogy minél hamarabb felszámolják a járványt. Ennek következtében egyre több donor rendelkezik védőoltással.

Lehetséges a plazmadonáció COVID-19- védőoltás felvételét követően?

A válasz röviden: igen. Ha a donor egyébként egészséges, és a donáció feltételeinek megfelel, akkor a Magyarországon jelenleg engedélyezett és használt COVID-19 -védőoltások felvételét követően – amennyiben nincs az oltás után kialakult tünete (pl. láz, hőemelkedés) – az oltás másnapján már adhat plazmát az Amerikai (FDA) és az Európai Gyógyszerügynökségek (ECDC) javaslata alapján. Ettől függetlenül – mint minden beavatkozást, gyógyszerszedést vagy oltást – jelezni kell a plazmaadás előtt kitöltött kérdőívben és a személyes orvosi konzultáció során. Nagyon fontos kiemelni, hogy oltott és oltatlan is adhat plazmát!

Ha elkaptam a COVID-ot, utána mikor mehetek majd plazmát adni?

Az emberi vér kb. 55%-át egy fehérjében gazdag folyadék a vérplazma alkotja, amelyben több ezer különböző fehérje található. Ezek közül sokat már terápiás céllal is alkalmaznak. A gyűjtött plazmából készült gyógyszerek számos veleszületett és szerzett kórképben jelentenek mesterséges módon nem kiváltható, nem helyettesíthető terápiás lehetőséget. A kórképek között számos ritka betegség is szerepel. Az ezekben a betegségekben szenvedő emberek a plazmakészítményeket megelőzési és terápiás célból élethosszig kapják. Az Európában plazmakészítménnyel kezelt emberek száma kb. egymillió fő. Ezeknek az embereknek az élettartama évtizedekkel is megnőhet, továbbá életminőségük az egészséges egyénekével egyezhet meg, aminek a feltétele a plazmából készült gyógyszerek folyamatos elérhetősége.

Összefoglalva: a vérplazma nélkülözhetetlen az életmentő terápiák előállításához. A ritka és életveszélyes betegségekben szenvedő emberek ezekre a terápiákra támaszkodnak, hogy egészséges és produktív életet élhessenek.A járvány világszerte a plazmagyűjtés csökkenését okozta, így most minden eddiginél nagyobb szükség van a plazmadonációkra.