Miért baj, ha zsíros a vérplazmám? Mit tehetek ellene? – Dr. Bagoly Kata donorvizsgáló orvos válaszol

Mi az a lipémiás plazma?

Az emberi vér több mint fele plazmából, egy sárgás folyadékból áll, amelynek 90%-a víz, 2%-a zsírok, ásványi anyagok, hormonok, és 8%-a fehérje. Lipémiás plazmáról beszélünk, ha a normálisnál magasabb zsírkoncentrációt tartalmaz. Ez már eltávolításkor látható, mivel a folyadék tejszerű, opálos megjelenésű. A magas vérzsír okai között szerepel számos egészségügyi probléma, esetleg gyógyszerek mellékhatásai, de leggyakrabban a nem megfelelő étkezés.

Mit jelent a megfelelő étkezés?

Annak érdekében, hogy a levett vérplazma ne legyen túl magas zsírtartalmú, és felhasználható legyen gyógyszer-előállítás céljából, fontos, hogy a donorok kerüljenek bizonyos ételeket. A tiltólista élén természetesen a gyorséttermi ételek, a pizza, a hamburger és mindenki kedvence, a sült krumpli áll. A húsoknál figyelni kell arra, hogy ne zsíros húsokat, kolbászokat vagy feldolgozott húskészítményeket együnk (kenőmájas, párizsi, virsli), hanem sovány húsféléket, például csirkét vagy pulykát. Ha halat fogyasztunk, abból a konzerv, előre feldolgozott változatok helyett a friss halak ajánlottak. A tejtermékeknél a zsírszegény tejet, túrót, joghurtot, margarint helyezzük előtérbe a zsírosabb tej, tejszínhab vagy vaj helyett. Nagyobb mennyiségben kerülendő a tojássárgája és a majonéz is. Az avokádó, olívabogyó, valamint a diófélék, bár egészséges zsírokat tartalmaznak, ugyancsak kerülendők donáció előtt.

Befolyásolja-e a folyadék fogyasztás a plazmát?

Bár a napi folyadékbevitel menynyisége elsődleges, donáció előtt azt is fontos szem előtt tartanunk, hogy miből tevődik össze ez a mennyiség. A hangsúly a magas zsírtartalmú készítményeken van: a tej vagy a kakaó károsítják a levett plazma minőségét, kávé, energiaital és cukros üdítő fogyasztása pedig egyáltalán nem ajánlott. Vérplazmánk legmegfelelőbb táplálója a víz, amely egyértelműen pozitív irányba befolyásolja a vérplazmaképződést. A dehidratáltság az egyik legnagyobb probléma plazmaadásnál!

Mi a teendő a megfelelő regenerálódás érdekében? 

A plazmaadással fehérjéket veszít a szervezet, de ezeket megfelelő táplálkozással pótolni lehet: ilyenkor sovány tejtermékeket, húst, halat, a zöldségek közül pedig a hüvelyeseket ajánlott fogyasztani. Megfelelő bevitel esetén 48 órán belül tökéletesen pótolja őket a szervezet.

Ahhoz, hogy megfelelő gyógyszert tudjanak előállítani, fontos, hogy a donorok egészségesek legyenek, valamint hogy megfelelően készüljenek fel a plazmaadásra. A plazmafrakcionálás minőségi szabványai szerint a lipémiásplazma-adományokat nem lehet felhasználni – ezért nagyon fontos a megfelelő felkészülés.

A plazmaadás emellett sok esetben egy egészségesebb életvitel felé is tereli a donorokat: hiszen megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztanak, és zsírszegényen táplálkoznak, amivel önmaguknak is jót tesznek.