Plazmaadók-konyhája

Plazmaadók konyhája

Étkezési tippek donorokra szabva

Ha te is elveszni látszol a rengeteg donoroknak szóló szabály és tanács között,
akkor most rendet teszünk a fejedben.

Mit, mivel, hogy és egyáltalán mikor? Szabad vagy tiltott?

A plazmaadás egy fantasztikus cselekedet, ami nap mint nap emberek életét teszi jobbá. Ahhoz, hogy valaki rendszeres plazmaadó lehessen, egy új életmódot kell felvennie. Ez nem speciális vagy különleges dolgokból áll össze, szimplán egészségtudatosabb szokásokból: ilyen a megfelelő folyadékfogyasztás, a kiegyensúlyozott fehérjében dús, de zsírszegény étrend.

Ahhoz, hogy mindig sikeres és problémamentes legyen
a plazmaadás, fontos, hogy odafigyelj arra, mit eszel és iszol.
A PLAZMAADÓK KONYHÁJA azért jött létre, hogy támogasson ebben.

Ahhoz, hogy mindig sikeres és
problémamentes legyen a plazmaadás,
fontos, hogy odafigyelj arra, mit eszel és iszol.
A PLAZMAADÓK KONYHÁJA azért jött létre,
hogy támogasson ebben.

Itt olyan tippeket és útmutatókat találsz, amelyek segítenek a megfelelő táplálkozásban, a hidratációban és az életmódod optimalizálásában. Mert egy tudatosan összeállított étrenddel nemcsak a plazmaadás lesz könnyebb, hanem energikusabbnak és egészségesebbnek is érezheted magad a mindennapokban.

Plazmaadónak lenni

egy új, egészségesebb életmódot jelent.

Ezen új életmód alapelveinek beépítése nemcsak a plazmaadás sikerét segíti elő, 
hanem hosszú távon is jót tesz a szervezetednek. Egyszerű, mégis hatékony lépésekkel 
támogathatod tested működését, hogy energikusabb és kiegyensúlyozottabb legyél 
– nemcsak a plazmaadás napján, hanem utána is minden egyes nap.

Napi 2,5-3 liter víz elfogyasztása.

Fehérjedús, de zsírban szegény étkezés.  

Vasban és C-vitaminban
gazdag ételek 
fogyasztása.

Elegendő 
pihenés.

Több mozgás
a jobb vérkeringésért.

Mi történik, ha nem tartom magam a megadott szokásokhoz?

Nézzük a lehetséges következményeket.

Ha nem viszel be 
elegendő folyadékot…

  • Nehezebb vénaszúrás – a kiszáradás miatt az erek nem lesznek rugalmasak, fennál a sérülésük veszélye.
  • Hosszabb plazmaferezis idő – a vér besűrűsödik, így lassabban tudják levenni és visszajuttatni.
  • Alacsony vérnyomás, szédülés – kiszáradás esetén a vérkeringés nem optimális, emiatt rosszullét alakulhat ki.
  • Plazmaadás megszakítása – ha a szervezet nem hidratált, a gép nem tud megfelelő mennyiségű plazmát leválasztani és le kell állítani a plazmaadást.

Ha nem étkezel 
megfelelően…

  • Alacsony fehérjeszint miatti elutasítás – ha a vérben nem megfelelő a fehérjeszint, a donor nem adhat plazmát.
  • Zsíros vér („lipémiás plazma”) – ha túl sok zsíros ételt fogyaszt a donor, a plazma tejfehér színű lehet, és alkalmatlanná válik a feldolgozásra.
  • Elégtelen regeneráció – a fehérjehiány miatt a szervezet lassabban áll helyre a plazmaadás után.
  • Alacsony hemoglobinszint miatti elutasítás – ha a donor vasszintje túl alacsony, nem adhat plazmát.
  • Fokozott fáradtság, szédülés, fejfájás – a vér alacsony oxigénszállító képessége miatt a donor kimerültnek érezheti magát.

Ha nem pihensz 
eleget…

  • Fáradtság és gyengeség érzése – ha a szervezet nincs kipihent állapotban, nehezebben alkalmazkodik a plazmaadáshoz.
  • Szédülés és ájulás veszélye – az alváshiány befolyásolhatja a vérkeringést és a vérnyomást.
  • Stresszesebb plazmaadás – a szervezet nehezebben kezeli a plazmaadás során fellépő enyhe stresszhatásokat, ami kellemetlen élménnyé teheti az egész folyamatot.

Lépj a tudatos
CSL donorok közé!

Ebben segítünk most neked.

 

Összegyűjtöttünk számodra egy
hatalmas tudásanyagot, amivel már könnyedén
kiigazodhatsz a helyes szokások között.

Összegyűjtöttünk számodra egy
hatalmas tudásanyagot, amivel már
könnyedén kiigazodhatsz a helyes
szokások között.

drop2

0. Alapok 

A legfontosabb alapelvek, amikre figyelj oda. 

 

feherje
zsirdek
vas
folyadek

1. 

Az elegendő vízfogyasztás a jó és gördülékeny donáció kulcsa!

plazmaadas_vizfogyasztas_video

Mivel a vérplazma több mint 90%-a víz, így a plazmaadás sikerességének a legfontosabb feltétele a folyadékfogyasztás.  

 

Mikor és mennyit?

grp5

grp7
grp7


Plazmaadást megelőző 12 órában: min. 2,5-3 liter folyadék.

  • Ha reggel kell jönnöd: előző nap idd meg ezt a mennyiséget, illetve a plazmaadás előtti 1 órával még fél litert mindenképp igyál meg. Közvetlenül előtte pár perccel inkább ne igyál már, mert a plazmaadás közben nem fogsz tudni mosdóba elmenni.
  • Ha dél és kora délután jössz: már előző nap legyen 2,5-3 liter, aznap pedig még 1 litert megihatsz.
  • Ha késő délután jössz: Már előző nap is nyugodtan idd meg a 2-3 litert, aznap pedig legyen meg a 1,5-2 litered.
  • Közvetlenül plazmaadás után: igyál mindenképp egy nagy pohár vizet. Izotóniás italokat, vagy akár gyümölcs-leveket fogyaszthatsz.

Közvetlenül plazmaadás után: igyál mindenképp egy nagy pohár vizet. Izotóniás italokat,vagy akár gyümölcsleveket fogyaszthatsz.>

Plazmaadásmentes napokon: 2-2,5 liter folyadék fogyasztása javasolt, de a min. 8 pohár víz mindenképp legyen meg.

Milyen folyadékot fogyaszthatok?

Minden esetben a legjobb, ha sima vizet fogyasztasz. Ha mégis picit másra vágysz, nézzük, miket szabad és miket nem.

 

Fontos megjegyezni, hogy a levesek is 
beletartoznak a napi folyadékbevitelbe.

Fontos megjegyezni, hogy a 
levesek is beletartoznak a napi
folyadékbevitelbe.

2.

A donációra való felkészülés a konyhában kezdődik!

 

kitchen

A megfelelő étkezés is kulcsszerepet játszik a sikeres plazmaadás szempontjából. 
A jól megválasztott tápanyagok nem csak abban segítenek, hogy rendszeres plazmaadóvá 
tudj válni, vagy hogy minden szűrővizsgálaton kiválóak legyenek az értékeid
hanem abban is, hogy közvetlenül utána is jól érezd magad. 
Ezek összeállításban fogunk neked segíteni.

 

Mikor és mennyit?

grp1
grp2
grp3
grp4

Plazmaadás előtt:

  • 8-12 órával már ne fogyassz túl zsíros ételt, illetve olyat sem, ami akár beszínezheti a plazmát: pl. erdeigyü-mölcs- vagy paradicsomleves, currys-kurkumás ételek, stb.
  • plazmaadásra SOHA ne gyere éhgyomorral. Mindig egyél előtte 1-1,5 órával vmi könnyűt (értsd: fehérjedús és zsírszegény ételt)

Plazmaadás közben: semmit nem lehet fogyasztani, még rágózni is tilos.

Plazmaadás után: bátran fogyaszthatsz bármit, a legjobb, ha szénhidrátban és fehérjében gazdag ételt választasz, pl.: müzli

Plazmaadásmentes napokon: bármit ehetsz, de a legjobb, ha akkor is odafigyelsz arra hogy több fehérjét vigyél be. 

Receptkártyák

Ha nincs ötleted vagy már unod a szokásost, akkor válogass receptjeink között.

Kiszámoltuk és összeállítottuk, hogy neked csak el kelljen készítened.

(A lista folyamatosan bővül!)

syker bowl

Skyer bowl

  • 250 g Skyr
  • 100 g zabpehely
  • 1 banán
  • 1 kiwi
  • ízlés szerint cukor, édesítőszer vagy méz

A skyr-ról néhány szóban: A skyr egy izlandi eredetű, sűrű, krémes joghurtszerű tejtermék, amely hasonlít a görög joghurtra, de kevésbé zsíros és magasabb fehérjetartalmú. A skyr-t hagyományosan tehén- vagy kecsketejből készítik, és az egyik legnépszerűbb tejtermék Izlandon. Itthon is bármely élelmiszerláncban jó áron megkapható. 

Az elkészítése egyszerűbb nem is lehetne, így, ha nagyon sietsz és csak pár perced van valamit bekapni, akkor ez tökéletes választás, hiszen mindent csak össze kell rakni és már kész is. 

1 adagban

  • Fehérje: 44,3g
  • Zsír: 8,2g
  • Magas fehérjetartalom.
  • Alacsony zsírtartalom.

Bármikor és plazmaadás előtt is fogyasztható.

Vegetáriánusok fogyaszthatják.

 

humm

Hummuszos tortilla

  • 1 db teljes kiőrlésű tortilla lap
  • 1 ek. (50g) hummusz
  • harmad uborka
  • fél marék spenót levél
  • 3 szem aszalt paradicsom (a sima, nem az olajos lében lévő)
  • 3 szelet csirke- vagy pulykamell sonka
  • 1 fél mozzarella (light)

A tortilla lapot melegítsd meg mikróban vagy egy serpenyőben. Ha kész vagy, kend meg a hummusszal, majd helyezd rá a csirkemell sonkákat, a mozzarella szeleteket, szórd meg az aszaltparadicsom darabokkal és a kockára vágott uborkával. Végül rakd rá a spenót leveleket is. A két végén hajtsd be kicsit, majd tekerd fel az egészet. Fogyaszthatod is. 

1 adagban

  • Magas fehérjetartalom.
  • Magasabb vastartalom
  • Alacsony zsírtartalom.
  • Fehérje: 42,7g
  • Zsír: 15,9g

Bármikor és plazmaadás előtt is fogyasztható.

Cukormentes

 

tofu

Fűszeres tofu friss zöldségekkel

  • 90 g tofu
  • fél ek. olívaolaj
  • só, bors
  • 1 tk. fokhagyma por
  • 1/4 tk. őrölt bazsalikom
  • 1/4 tk. őrölt paprika
  • pici cayenne bors vagy chili pehely
  • 1/4 csésze apróra vágott zöldhagyma
  • 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér 

A tofut tépd pici darabokra, majd az olívaolajon kezd el süti egy serpenyőben. 10 perc után vedd elő a fűszereket, szórd rá mind a sült tufora, forgasd át az egészet és már kész is vagy. Tálaláskor szórd meg nyugodtan friss zöldhagymával. Pirítóssal és idényzöldségekkel, mint a retek, a paprika vagy az uborka nyugodtan eheted.

1 adagban

  • Fehérje: 15g
  • Zsír: 9g
  • Magas fehérjetartalom.
  • Alacsony zsírtartalom.

Bármikor és plazmaadás előtt is fogyasztható.

vegetáriánus, vegán, tej- és laktózmentes, cukormentes

 

voro

Vöröslencsekrém

  • 20 dkg vörös lencse
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. olívaolaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 1/2 teáskanál őrölt kömény
  • 1/2 teáskanál őrölt csípős paprika
  • 2 evőkanál aprított petrezselyem
  • 4 dl víz
  • 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • pár szelet uborka 

Az olívaolajat felhevítjük és megdinszteljük rajta az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk az átmosott lencsét, felöntjük a vízzel, sózzuk, borsozzuk, puhára főzzük. A tűzről levéve botmixerrel pürésítjük, belenyomjuk a fokhagymát, ízesítjük a köménnyel, a csípős paprikával és a petrezselyemmel. Pirítóssal és idényzöldségekkel már fogyasztható is.

1 adagban

  • Fehérje: 22,3g
  • Zsír: 12,2g
  • Magas fehérjetartalom.
  • Alacsony zsírtartalom.

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

vegetáriánus, vegán, tej- és laktózmentes, cukormentes

 

toja

Tojásos tonhalkrém

  • 1 doboz tonhal sós lében (80-100g)
  • 100 g 0,2%-os görög joghurt
  • 2 főtt tojás
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 tk. mustár
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • Extrának: 1 db savanyított uborka kockázva vagy 1 ek. kapribogyó
     

Rakd fel a vizet a tojásoknak, ha felforrt, rakd bele 15 percre és főzd keményre őket. Ha kihűltek, vágd kis kockákra az egészet. Szűrd le a tonhalat, hogy minél kevesebb zsiradék maradjon benne. Ezután picit törd össze villával és kevert össze a görögjoghurttal. Ezután ízlés szerint sózd, borsozd, add hozzá a mustárt. Ha jól elkeverted, mehet bele a többi hozzávaló: a felvágott lilahagyma, a tojások, ízlés szerint savanyúuborka kockák vagy kapribogyó. Keverd össze és már mehet is egy szelet pirítósra. 

1 adagban

  • Fehérje: 44,4g
  • Zsír: 16,7g
  • Magas fehérjetartalom.

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

vegetáriánus, cukormentes

 

aszalt

Aszaltparadicsomos tofukrém

  • 240 g tofu
  • 100 g szárított paradicsom
  • 3 tk. ketchup
  • 1 tk. oregánó
  • só, bors
  • szárított fokhagyma, chili ízlés szerint
  • pici citrom leve
  • 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • Idényzöldségek: uborka, retek

Ez is rettentő egyszerű és gyors recept. Dobd a turmixgépbe a tofut, a szárított paradicsomot, a ketchupot, a fűszereket és a citrom levét. Jól turmixold össze és már kész is vagy. Kend bármire vagy használd mártogatósként, és fogyassz mellé finom idényzöldségeket. 


Tipp: a szárított paradicsomot rakd kb. 1 órára langyos vízbe, hogy puhább és krémesebb legyen.

1 adagban

  • Fehérje: 27g
  • Zsír: 12g
  • Alacsony zsírtartalom.
  • Magas fehérjetartalom.

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

vegetáriánus, vegán, tej- és laktózmentes, cukormentes 

 

 

chiapudding

Chiapuding, ahogy te szereted

  • 250 ml szójatej
  • 1,5 banán
  • 1 db kiwi
  • 50 g chia mag
  • édesítő: cukor, méz, eritrit, stb.
  • málna, szeder, cseresznye, barackok

Pépesre törj össze villával 1 banánt, majd keverd el a szójatejjel, a cukorral és a chia maggal. Hagyd legalább 3 órán át a hűtőben állni, hogy a chia mag megduzzadjon. Ha kész, karikázd rá a maradék fél banánt és a felkockázott kiwit. Ha nem donációra készülsz, akkor nyugodtan idény gyümölcsökkel is kipróbálhatod.

1 adagban

  • Fehérje: 20,5g
  • Zsír: 19g
  • Magas fehérjetartalom.

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

vegetáriánus, vegán, tej- és laktózmentes, gluténmentes

 

protein

Trópusi protein turmix

  • 3 dl víz
  • 1 dl görögjoghurt (0% zsírtartalom)
  • 820 g zabpehely
  • negyed bögre ananász
  • 1 egész mangó húsa

Ha szereted az egyszerű, „mindentbele” recepteket, akkor ezt imádni fogod. Tedd egy turmixgépbe az összes hozzávalót és már kész is vagy.

1 adagban

  • Fehérje: 15g
  • Zsír: 2,7g
  • Magas fehérjetartalom.
  • Alacsony zsírtartalom.

Bármikor és plazmaadás előtt is fogyasztható.

vegetáriánus, cukormentes

 

bro omlet

Brokkolis omlett citromos cottage cheessel

  • 1 brokkoli 3 rózsája (60-70g)
  • kis ek. olívaolaj
  • 3 tojás
  • só, bors
  • pici fokhagymapor
  • friss snidling, petrezselyem
  • 85 g cottage cheese, zsírszegény
  • negyed citrom leve
     

Mosd meg és reszeld le a brokkoli rózsáit, majd egy serpenyőben egy kis olívaolajon párold meg. Közben verd fel a tojásokat, sózd, borsod és rakj bele pici fokhagymaport is. Ha szereted, megbolondíthatod apróvágott snidlinggel és perezselyemmel is. Öntsd rá ezt a keveréket a serpenyőben eloszlatott brokkolira. Ha az egyik oldal már megsült, akkor fordítsd át az egészet, mint a palacsintát. Közben vedd elő a zsírszegény cottage cheese-t, és keverd egy negyed citrom levével az egészet. Ha kész az omletted, akkor tekerd fel, ha gondolod, és csurgasd rá a citromos cottage cheese-t. Kész is vagy. 

1 adagban

  • Fehérje: 18.3g
  • Zsír: 10,6g
  • Magas fehérjetartalom.
  • Alacsony zsírtartalom.

Bármikor és plazmaadás előtt is fogyasztható.

vegetáriánus, cukormentes, gluténmentes

 

retro

Retro gombás melegszendvics

  • 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér
  • 7-8 dkg csiperkegomba
  • 1 kk. olívaolaj
  • fél fej vöröshagyma
  • 1 ek. zabliszt
  • 1 tk. 1,5% tej
  • fél light mozzarella sajt
  • só, bors, pici pirospaprika
  • friss petrezselyem
     

Pucold meg, vágd kockákra a vöröshagymát és fonnyaszd meg egy olajon. Közben mosd meg és szeleteld nagyon apró darabokra a gombát, amit a kész hagymára rá is dobhatsz. Pár percig fonnyaszd az egészet, majd dobd rá a frissen felvágott petrezselymet. Eközben a zablisztet a tejjel keverd teljesen csomómentesre, sózd, borsozd és ízlés szerint rakj bele pici pirospaprikát. Ezt a keveréket add hozzá a gombához és jól keverd el, hogy összesűrűsödjön. Közben egy sütőpapírral kibélelt tepsit vegyél elő, helyezz rá egy szelet kenyeret, jól pakold meg a gombás szósszal és jól szórd meg reszelt mozzarella sajttal. Tedd légkeveréses sütőbe 180 fokon kb. 15 percre. 

1 adagban

  • Fehérje: 20g
  • Zsír: 9,1g
  • Magas fehérjetartalom.
  • Alacsony zsírtartalom.

Bármikor és plazmaadás előtt is fogyasztható.

vegetáriánus, cukormentes

 

fetakre

Fetakrémes tortillaszendvics (2 adag)

  • 100 g feta sajt
  • 2 kk. skyr
  • 1 ek. olívaolaj
  • friss petrezselyem
  • negyed citrom leve
  • 60 g szárított paradicsom
  • 1 teljes kiőrlésű tortilla lap
  • saláta-vagy spenótlevelek
  • Idényzöldségek: retek, uborka 
     

A fetát, a skyrt, a szárított paradicsomot, a petrezselymet és a citrom levét összeturmixoljuk. Ha kész, elővesszük a tortilla lapot, picit megmelegítjük mikróban vagy serpenyőben és rákanalazzuk a krémet. Ezután jöhet bele még a salátalevél és a zöldségek is. Két oldalát szorosan picit behajtjuk és feltekerjük. 

1 adagban

  • Fehérje: 40,3g /1 adag – 20g
  • Zsír: 29,3g/1 adag - 14,6g
  • Magas fehérjetartalom.

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

vegetáriánus, cukormentes

 

bro fritta

Brokkolis frittata (6 szelet)

  • 1 kisebb brokkoli rózsáira szedve
  • 1 lila hagyma felkockázva
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 piros kaliforniai paprika, felkockázva
  • 200 g csiperkegomba, szeletelve
  • csipet sót és borsot
  • 10 L-es tojás
  • 2 nagy ek. zsírszegény joghurt
  • 80g apróra vágott bébispenót  
  • 1 zsírszegény mozzarella, reszelve 
     

A brokkolit kis rózsáira szedjük, puhára pároljuk, majd hagyjuk kihűlni. Az olívaolajon 3-4 percig, közepes lángon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a paprikát és a gombát, és ízesítsük sóval, borssal. Addig pirítjuk, amíg picit össze nem esnek. Ezután habosra keverjük a tojásokat a joghurttal, a sóval és borssal. Kenjünk ki egy kisebb tepsit vagy egy mélyebb jénait. Öntsük a tojásos keverék felét bele, ezután jön a zöldségkeverékünk, majd a spenót és a reszelt sajt. Végül mehet a tojásos keverék másik fele. Rakjuk a sütőbe az egészet, kb. 180 fokra és addig süssük, ameddig aranybarna nem lesz a teteje, illetve a tojásos tökéletesen összeáll.

1 adagban

  • Magas fehérjetartalom.
  • Fehérje: 122g/1 adag - 20g
  • Zsír: 76,6g/ 1 adag - 12,7g

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

vegetáriánus, cukormentes, gluténmentes

 

 

Fahéjas almás másnapos zabkása (2 adag)

  • 2 alma kimagozva és apróra vágva
  • 1 kk. vaj
  • 1/2 tk. őrölt fahéj
  • 1 bögre zabpehely
  • csipet sót
  • negyed tk. őrölt szerecsendió
  • ízlés szerint cukor vagy édesítő
  • 2 bögre sima 1,5 tej vagy zsírszegény növényi tej 
     

Készíts elő 2 kis üveget vagy poharat. Melegítsd fel a vajat egy nagy serpenyőben, majd add hozzá a felkockázott almát és fahéjat, illetve ízlés szerint cukrot. Keverd jól össze, majd párold addig, amíg az alma kicsit meg nem adja magát, de azért még keményebb marad. Ez kb. 8 perc. Hagyd kihűlni. Közben egy nagy tálban keverd össze a zabot, a sót, a cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót.  Ezt a keveréket oszd szét a két pohárban, majd öntsd rájuk a tejet. Kicsit keverd össze és rakd hűtőbe. ha már egész jól megszívta magát, akkor mehet a tetejükre az alma. Ismét vissza a hűtőbe az egész, a legjobb, ha másnap reggel fogyasztod.

1 adagban

  • Fehérje: 26,8g /1 adag- 13,4g
  • Zsír: 16,4g /1 adag- 8,2g
  • Magas fehérjetartalom.
  • Alacsony zsírtartalom.

Bármikor és plazmaadás előtt is fogyasztható.

vegetáriánus.

 

bean

Fehérbabos kence (2 adag)

  • 400g fehérbabkonzerv
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej lilahagyma
  • friss petrezselyem
  • só és bors ízlés szerint
  • 2,5 ek olívaolaj
  • 1 tk. citromlé
  • 1 tk. mustár
  • 1 szelet teljes kiőrlésű kenyér 

     

A fokhagymát és a hagymát pucoljuk meg. A petrezselymet mossuk meg. A babot szűrjük le, és tegyük késes aprítóba. Ezután adjuk hozzá a sót, borsot, fokhagymát, hagymát, petrezselymet, olajat, citromlevet, csípős paprikakrémet és a mustárt. Az egészet dolgozzuk simára, majd kanalazzuk kis tálkába, fedjük le, és tálalásig tároljuk hűtőben. A babkrém hűtőben 4-5 napig is eláll.

1 adagban

  • Fehérje: 24,6g/ 1 adag - 12,3g
  • Zsír: 26g/ 1 adag - 13 g
  • Magas fehérjetartalom.

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

vegetáriánus, vegán, tej- és laktózmentes, cukormentes.

 

Olasz lencseleves (4 főnek) 

  • 1,7 liter húsleves alaplé (vagy ugyanennyi víz és 2-3 leveskocka)
  • 1 bögre paradicsompüré
  • fél bögre lencse (már beáztatott)
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 db szárzeller
  • 3 sárgarépa
  • 3 burgonya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • friss petrezselyem
  • 1 ek. bazsalikom
  • 1 ek. oregánó
  • só, bors

     

Először is egy nagy lábasba öntsük bele az olívaolajat és a hagymát dinszteljük meg rajta. Ezután jöhet bele a felkarikázott zeller és a sárgarépa. Pároljuk meg a zöldségeket (akár fedő alatt), ezután jöhet bele az alaplé és a paradicsompüré és a zúzott fokhagyma.  Az főzési idő felénél mehet bele a felkockázott burgonya és a lencse. Ezután jöhet a fűszerezés: só, bors, bazsalikom, oregánó és friss petrezselyem. Ha minden megpuhult, már kész is vagy. Ha meg szeretnéd még bolondítani, tálaláskor reszelj rá egy kis parmezánt.

1 adagban

  • Fehérje: 35,3g/ 1 adag
  • Zsír: 27,8 g/1adag
  • Magas fehérjetartalom.  

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

vegetáriánus, vegán, tej- és laktózmentes, cukormentes, gluténmentes.

 

cukkini

Cukkini ropogós mártogatós (kb. 6-7 pogácsa) 

  • 1 nagyobb cukkini
  • 80 g tonhal
  • fél, mozzarella (light) reszelve
  • 2 ek. tönköly liszt (vagy simaliszt is jó)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 L-es tojás
  • pici zsemlemorzsa
  • só, bors 

Mártogatóshoz::

  • 3 ek. natúr, zsírszegény görög joghurt
  • só, bors, pici mustáry

     

Először reszeld le a cukkinit egy tálba és sózd le az egészet. Pár perc után nyomkodd ki belőle a levelet és rakd át egy másik tálba. Ezután beleteheted a többi hozzávalót is, a tonhalat, a mozzarellát, a zúzott fokhagymát, a lisztet, a felvert tojást és a fűszereket. Ezután jól keverd össze az egészet egy masszává. Közben vegyél elő egy tepsit zsírpapírral. Fogj a masszából egy fogásnyit, kicsit formázd kör szerűre, forgasd meg pici zsemlemorzsában és a rakd a tepsibe és nyomkodd egy picit laposabbra. Ha a teljes masszát sikerült megcsinálnod, akkor a tepsit rakd be 180 fokos sütőbe és kb. 20-30 perc alatt sütsd szép aranybarnára. Miközben sülnek a ropogósok, készítsd el hozzájuk a mártogatóst, amihez nem kell mást tenned, mint minden alapanyagot a tálban összekeverni ízlés szerint. Ha a ropogósok megvannak és kihűltek, már mártogathatod is őket. 

1 adagban

  • Fehérje: 11,5g/ 1 adag
  • Zsír: 3,8g/ 1 adag
  • Magas fehérjetartalom.
  • Alacsony zsírtartalom.

Bármikor és plazmaadás előtt is fogyasztható.

vegetáriánus, cukormentes.

 

bro kar

Brokkolis, karfiolos sajtosszelet csirkével (4 adag) 

  • 500g karfiol
  • 500g brokkoli
  • 400g natúr joghurt (zsírszegény)
  • 2 tojás
  • 200g reszelt mozzarella (light)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • friss petrezselyem
  • fél kg csirkemell
  • 1 ek. olívaolaj
  • só, bors, fokhagymapor, bazsalikom, citromlé

A karfiolt és a brokkolit szedd rózsáira, és vágd minél apróbb darabokra. Erre mehet rá a joghurt, a felvert tojás, a reszelt sajt, a zúzott fokhagyma és a friss petrezselyem. Ízlés szerint sózd és borsozd és jól keverd össze. A masszázs tedd egy kerek sütőtálba és 180 fokra rakd be a sütőbe 30-40 percre, amíg aranybarnára sem sül. 
Közben a csirkét vágd ketté, pácold be, és hagyd pár órára, hogy átvegye az ízeket. Ha kész, akkor rakd egy tepsibe, pici víz alá, fedd le alufóliájával, majd told be a sütőbe. Kb. 30-35 percig sütsd, majd vedd le róla a fóliáját és egy kis légkeveréssel piríts rá. Ha kész, a kettőt együtt tálalhatod is, és egy friss salátát is fogyaszthatsz mellé.

1 adagban

  • Fehérje: 54g/ 1 adag
  • Zsír: 15g/ 1 adag
  • Magas fehérjetartalom.
  • Alacsony zsírtartalom.

Bármikor és plazmaadás előtt is fogyasztható.

Cukormentes, gluténmentes.

 

mezes

Mézes-mustáros csirke édesburgonyával (4 adag) 

  • fél kg csirkemell
  • 2,5 ek. méz
  • 2 ek. mustár
  • 2 ek. olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 1 vöröshagyma hagyma
  • 0,7 kg édesburgonya 

Egy tálban készítsd el a pácat 1 evőkanál olaj, a méz, a mustár, a só, a bors és a zúzott fokhagymák összekeverésével. Ezután a félbevágott csirkét tedd ebbe a pácba, takard le és hagyd pihenni. Közben egy serpenyőben hevítsd fel az olajat és pirítsd üvegesre az apró vágott hagymát.  Ha kész, add hozzá a 2 húsdarabot. Jól forgasd át az egészet, hogy kapjon egy pici kérget. Ha megvan, önts alá egy kis vizet és fedd le (közben is érdemes adni majd hozzá a vizet). Ameddig fő készítsd el az édesburgonyát. Pucold és mosd meg, majd kockázd fel. Sózd, borsozd, rakj rá egy pici olajat, forgasd össze és rakd 180 fokos sütőbe kb. 30 percre. Ha a hús már jó puha (kb. 50-60 perc), akkor vedd ki és vágd fel ízléses csíkokra és tálald édesburgonyával.

1 adagban

  • Fehérje: 31g/ 1 adag
  • Zsír: 8g/ 1 adag
  • Magas fehérjetartalom.  
  • Alacsony zsírtartalom.

Bármikor és plazmaadás előtt is fogyasztható.

Tej- és laktózmentes, Gluténmentes.

 

csi

Csicseriborsó paprikás rizzsel (2 adag) 

  • 480 g csicseriborsó (üveges, dobozos vagy főtt)
  • 200 ml víz
  • vegeta vagy 1 db zöldségkocka
  • 2 dl kókusztej
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 1,5 evőkanál curry
  • 1 ek. olívaolaj
  • só, bors chilipor ízlés szerint
  • 1 marék petrezselyem/koriander
  • 1,5 bögre rizs/3 bögre víz

Önts egy kevés olajat egy edénybe, majd hevítsd fel. Add hozzá az apróra vágott hagymát, és pirítsd üvegesre. Ezután tedd bele a csicseriborsó felét és öntsd fel zöldséges alaplével. Fedd le, és főzd körülbelül 10 percig. Szórj rá egy kis curry-t. Amikor megpuhult, botmixerrel alaposan turmixold össze, majd hagyd kicsit forrni. Öntsd hozzá a kókusztejet és keverd bele a maradék csicseriborsót is. Ízesítsd sóval, borssal, chilivel és egy apróvágott petrezselyemmel. Főzd addig, amíg az ízek jól összeérnek. Tálald rizzsel, úgy az igazi.
 

1 adagban

  • Fehérje: 17g/ 1 adag
  • Zsír: 9g/ 1adag
  • Magas fehérjetartalom.  
  • Alacsony zsírtartalom.

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

Vegetáriánus, Tej- és laktózmentes, Cukormentes.

 

babos

Babos tonhalsaláta – sok friss citrommal (2 adag) 

  • 2 db tonhalkonzerv (2x80g)
  • 400g fehérbab (konzerv)
  • 1 csomag spenót (80g)
  • fél uborka
  • 1 piros paprika 

Az öntethez:

  • kis csokor kapor
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 kis ek. fehérborecet
  • 1 tk. fokhagymapor
  • fél citrom vagy 1 db lime leve
  • só és bors 

Ennél egyszerűbb nem is lehetne: minden hozzávalót forgass össze, majd öntsd nyakon az öntettel és keverd az egészet össze. 

 

1 adagban

  • Fehérje: 28,5g/ 1 adag
  • Zsír: 9,7g/ 1 adag
  • Magas fehérjetartalom.  
  • Alacsony zsírtartalom.

Bármikor és plazmaadás előtt is fogyasztható.

Vegetáriánus, Tej- és laktózmentes, Cukormentes, Gluténmentes

 

dios

Diós brokkolis tészta (2 adag) 

  • 250 g teljes kiőrlésű fusilli tészta
  • 1 brokkoli fele
  • kis marék dió
  • 70 g parmezán
  • 4 gerezd fokhagyma  
  • 2 ek. olívaolaj   
  • 1 citrom leve   
  • só, bors

Tegyünk fel két lábast vízzel és sóval. Egyikbe mehet a rózsáira szedett brokkoli, a másikba pedig a tészta. Ha a brokkoli kész, hűtsük le egy darabjuk fel. Közben egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, dobják rá a fokhagymát és pár perc után a diót. mehet rá a citromlé, a brokkoli és végül a tészta. Add hozzá még a parmezán több mint felét, és jól fogasd össze. Ha kell, mehet még rá só és persze a bors. Tálaláskor szórd meg a maradék parmezánnal, isteni lesz!
 

1 adagban

  • Fehérje: 36,2g/ 1 adag
  • Zsír: 29,5g/ 1 adag
  • Magas fehérjetartalom.  

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

Vegetáriánus, Tej- és laktózmentes, Cukormentes, Gluténmentes

 

bulg

Bulgursaláta fűszeres pulykamellel (2 adag)

  • 250 g koktélparadicsom
  • 200 g pulykamell
  • 1 ek. olívaolaj
  • 100 g bulgur
  • 70 g fekete olajbogyó
  • 80 g görög feta sajt
  • 5 szem aszalt paradicsom
  • fél uborka  
  • só, bors  
  • 1 kis pohár zsírszegény joghurt  
  • 1 fél citrom leve

Tegyük a bulgurt egy fazékba és öntsünk rá dupla annyi vizet. Sózzuk és kezdjek el főzni. Ha már nincs sok lé alatta, érdemes levenni gázról és letakarni, hogy megszívja magát.  Jöhet a többi hozzávaló elkészítése: vágjuk fel az uborkát és a fetát kockákra, a sima paradicsomot negyedekbe, a szárított paradicsomot és az olajbogyót pedig apród darabokra. Ezeket keverjük össze. Ha kihűlt a bulgur, azzal is jól keverjük át az egészet, illetve adjunk hozzá egy kis olajat is, hogy ne száradjon ki az étel. Ezután jöhet a pulykamell. Vágjuk kisebb csíkokra, majd érdemes pácba rakni pár órára, amelyhez kell egy pici olaj, só, bors, fokhagymapor. Ha megvagyunk, tapadásmentes serpenyőben, sütőben vagy akár airfryerben sütsd ki, hogy plusz zsírtartalma már ne legyen. Az öntethet a joghurtot keverd össze a citrom levével, sóval és borssal. Ezután már csak a tálalnod kell: finom bulgursaláta, rá a pulykamell csíkok és az egész nyakon öntve a citrusos szósszal.
 

1 adagban

  • Fehérje: 42g/ 1 adag
  • Zsír: 18,5g/ 1 adag
  • Magas fehérjetartalom.  

Bármikor és plazmaadás előtt is fogyasztható.

Cukormentes.

 

toltto

Örök kedvenc: töltött cukkini (4 adag) 

  • 400 g paradicsomkonzerv (darabos)
  • 180 g fehérbab, konzerves
  • 80 g csemegekukorica, konzerves
  • 80 g spenót
  • 30 g parmezán sajt
  • 2 nagy cukkini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 200 g darált pulykahús
  • 1 ek. olívaolaj
  • só, bors, pici cukor
  • szárított bazsalikom, oregano

Rakj fel egy serpenyőben olajat, majd dobd rá az apróra vágott vöröshagymát. Fonnyadás után mehet rá a zúzott fokhagyma és a darált hús. Sózd, borsozd. Ha a hús szépen kifehéredett, mehet rá a bab és kukorica (lé nélkül!). Pici kevergetés után mehet rá a paradicsomszósz is. Ebbe jöhetnek a fűszerek, a bazsalikom, az oregánó, a só, bors és egy pici cukor a paradicsom miatt. Ennek a szósznak már nem kell sók, elég max. 10 percig főznöd, majd az utolsó 1 percben dobd rá a spenótleveleket is. Ezzel meg is vagy. A cukkiniket vágd ketté hosszában, kapard ki a belsejüket, majd rakd őket egy hőálló tálba. Enyhén sózd be az egészet, és töltsd meg egyenletesen a cukkinit a keverékkel. A tetejüket szórd meg a lereszelt parmezánnal. Rakd be az egészet 180 °C-ra előmelegített sütőbe, majd sütsd kb. 25-30 percig őket.
 

1 adagban

  • Fehérje: 19g/ 1 adag
  • Zsír: 8,5g/ 1 adag
  • Magas fehérjetartalom.  
  • Alacsony zsírtartalom.  

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

Cukormentes, Gluténmentes

 

lencses

Lencsés tabule saláta citromos csirkével (3 adag) 

  • 150 g lencse
  • 2 db paradicsom
  • 1 lila hagyma
  • 1 db kígyóuborka
  • 2 csokor petrezselyem
  • 1 csokor menta
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • 1,5 fél citrom leve
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. méz
  • 400g csirkemell filé 

Először a lencsét mosd meg és áztasd be pár órára.  Ha kész, rakd fel annyi vízzel, amennyi ellepi, sózd, és rakj bele pár babérlevelet. Ameddig meg nem fő, mindig pótold a vizet, nehogy odakapjon. Ha kész, hűsd ki. Közben a lila hagymát, a paradicsomot és az uborkát szeleteld fel és rakd egy tálba. A petrezselymet és a mentát aprítsd fel, ez is mehet bele. Ezután jöhet a lencse, a só, a bors, a fél citrom leve és egy pici olívaolaj. Jól keverd össze az egészet. Közben a csirkét pácold be pár órára, ehhez csak 1 ek. olaj, só, bors, pici méz és 1 citrom leve kell. Hagyd pár órát ebben, majd sütsd ki sütőben, airfryerben vagy tapadásmentes serpenyőben. Már csak a tálalás van hátra: tabule saláta egy szelet citromos csirkével.
 

1 adagban

  • Fehérje: 44,2g/ 1 adag
  • Zsír: 10,8g/1 adag
  • Magas fehérjetartalom.  
  • Alacsony zsírtartalom.  

Bármikor és plazmaadás előtt is fogyasztható.

Gluténmentes, tej- és laktózmentes

 

vega

Vega bolognai vöröslencsével (4 adag) 

  • 500 g spagetti
  • 400 g darabos paradicsomkonzerv
  • 400 g paradicsompüré
  • 200 g vörös lencse
  • 2 db kisebb sárgarépa
  • 3 zellerszár
  • 1 vöröshagyma
  • 40g parmezán
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy marék friss petrezselyemzöldje
  • 1 ek. olívaolaj
  • bazsalikom, oregano  
  • só, bors, pici cukor

Hevíts egy serpenyőben egy kevés olívaolajat, majd dinszteld meg rajta az apróra vágott hagymát, amíg üveges nem lesz. Add hozzá a préselt fokhagymát, a finomra reszelt sárgarépát és az apróra vágott zellerszárat, majd gyorsan pirítsd össze az egészet. Közben öblítsd át a lencsét folyó víz alatt, majd tedd a serpenyőbe, és öntsd hozzá a felaprított paradicsomot és a paradicsompürét. Fedd le, és főzd addig, amíg a lencse meg nem puhul. Ha szükséges, adj hozzá egy kevés vizet, hogy a szósz sűrű, de még kellemesen folyós maradjon. Végül ízesítsd szárított bazsalikommal, oregánóval, sóval, őrölt fekete borssal, és egy pici cukorral, majd vedd le a tűzről. Közben sós, forró vízben főzd ki a tésztát. ha kész, merj rá a szószból, rakj rá friss bazsalikomlevet és egy parmezánt.
 

1 adagban

  • Fehérje: 34,5g/ 1 adag
  • Zsír: 8,2g/ 1 adag
  • Magas fehérjetartalom.  
  • Alacsony zsírtartalom.  

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

Vegetáriánus Gluténmentes.

 

chilis

Chilis-citromos csirke BOWL (3 adag) 

  • fél bögre quinoa
  • fél bögre rizs
  • 400g csirkemell
  • 180 g kukorica (konzerves)
  • 1 fej lilahagyma
  • 2 paradicsom
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 lime leve
  • só, bors, chili
  • 1 avokádó, kockára vágva
  • apróra vágott friss koriander vagy petrezselyem

Főzzük meg külön-külön a quinoát és a rizst. Ezután szeleteljük kis csíkokra a csirkemellet, és forgassuk át az egészet egy olajos, lime leves, chilis, sós és borsos pácban. Ha van időd, hagyd pár órára ebben. Ezután olaj nélkül sütsd ki a finom húsdarabokat. Ezután csináld meg a pico de gallo-t, amelyhez aprítsd fel a lilahagymát, a paradicsomokat, nyomd rájuk a lime levét, add hozzá a felaprított koriandert és mehet rá chili, só és bors is. Keverd össze. Jöhet az összeállítás: fogj egy tálat és minden kész alapanyagból tegyél rá ízlésesen belőle, majd fogyasztás előtt jól keverd el az egészet.
 

1 adagban

  • Fehérje: 40,6g/ 1 adag
  • Zsír: 19,5g/ 1 adag
  • Magas fehérjetartalom.  

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

Tej- és laktózmentes, Cukormentes.

 

gyum

Gyümölcsös csirkés saláta (2 adag) 

  • 80 g spenót
  • fél bögre quinoa
  • 200g csirkemell
  • fél bögre friss áfonya vagy szeletelt friss eper
  • 100g morzsolt feta sajt
  • 2 ek. szeletelt mandula, pirított
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 ek. fehérborecet
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1 tk. méz

A csirkemellet vágd fel csíkokra, sózd, borsozd és sütsd ki kevés olajon. Vegyél elő 2 tálat, rakj az aljukra spenótót, majd mehet rájuk a csirke, a gyümölcs és a feta. Ezután jöhet a dresszing, amely olaj, mustár, méz, só és fehérborecetből áll. Ezt folyasd rájuk, majd a tetejükre mehet a szeletelt mandula.
 

1 adagban

  • Fehérje: 42,1g/ 1 adag
  • Zsír: 34g/ 1 adag
  • Magas fehérjetartalom.  

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

Minden allergént tartalmaz.

 

green bowl

GreenBowl – kapros öntettel (1 adag) 

  • fél bögre friss zöldborsó
  • 4 spárga, felszelve
  • 100g joghurt
  • fél csokor apróra vágott friss kapor
  • 1 ek. citromlé
  • 1 ek. extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • só, bors
  • negyed bögre gersli
  • 100 g sült tofu, kockára vágva
  • 2 piros retek, szeletelve
  • 1 ek. pirított tökmag

Először főzzük puhára forró vízben pár perc alatt a borsót és a spárgát. Következőnek a gerslit áztasd be 1 órára, majd rakd fel dupla annyi sós vízben (pont ahogy a rizst) és főzd meg. Közben készítsd el az öntetet: keverd össze a joghurtot, a kaprot, a citromlevet, az olajat, a fokhagymát és a sót, borsot. Harmadik lépésben pedig a tofu kockákat pirítsd le. Ezután jöhet az összerakás: fogj egy tálat, és az aljára rakd a gerslit, mehet rá a borsó és a sárga, a tofu és a retekszeletek. A tetejére mehet az öntet, végül díszítsük egy kis tökmaggal.
 

1 adagban

  • Fehérje: 26,8g/ 1 adag
  • Zsír: 18,7g/ 1 adag
  •  
  • Magas fehérjetartalom.  

Magas fehérjetartalom.  

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

Vegetáriánus, Gluténmentes, Cukormentes.

 

turotta

Citromos mákos túrótorta (6 szelet)

  • 200g keksz
  • 3 ek. puha vaj
  • 2 ek. mák 

A sajttortához:

  • 250 g zsírszegény túró
  • 150 zsírszegény joghurt
  • 1 ek. citromlé
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ek. mák
  • cukor ízlés szerint

Vegyünk elő egy torta vagy pite formát és vajazzuk ki.
A kekszet törjük össze durva állagúra és adjuk hozzá a mákot és a picit megolvasztott vajat.  Jól keverjük össze. A morzsás keveréket egyenletesen oszlassuk el a formában és finoman nyomkodjuk le. Ezután tegyük a hűtőbe, hogy az alap megdermedjen. A túrót addig keverjük, amíg sima állagot nem kapunk. Adjuk hozzá a joghurtot, a citromlevét és jól keverjük össze. Ezután hozzáadhatjuk a citromhéjat és a mákot, majd óvatosan összekeverjük. A túrós keveréket óvatosan az alapra öntjük. Egy kanál segítségével kisimítjuk. Ezután hűtőbe tesszük 6-8 órára. Ízlés szerint megszórjuk extra reszelt citromhéjjal és mákkal.
 

1 adagban

  • Fehérje: 10 g/ 1 adag
  • Zsír: 15 g/ 1 adag
  • Magas fehérjetartalom.  

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

Vegetáriánus.

 

koku

Fehér kókuszgolyó (20-25 db)

  • 250 g sovány túró
  • 180-200 g apró szemű zabpehely
  • ízlés szerint cukor
  • 1 tk. vaníliaaroma
  • 1 citrom reszelt héja
  • kókuszreszelék 

Keverd össze a kókuszreszelék kivételével az összes hozzávalót és hagyd egy picit a hűtőben pihenni 1-2 órát. Ha kész, formázz belőle kis golyókat, és hempergesd meg őket a kókuszreszelékben. 

1 adag (kb 4 db)

  • Fehérje: 12,5g/ 1 adag
  • Zsír: 9g / 1 adag
  • Magas fehérjetartalom.
  • Alacsony zsírtartalom.

Nincs korlátozás, bármikor, akár plazmaadás előtt is.

  • Vegetáriánus.

 

vas

Extra vastartalmú turmix

  • 1 kismarék (40g) spenót
  • 1 fél banán
  • 70 g áfonya
  • 1 dl almalé
  • 1 dl narancslé
  • 2 szem aszalt sárgabarack  
  • 10 szem tökmag  
  • pici víz a hígításhoz, ha kell

Mindent rakj a turmixgépbe, és kész is vagy.
 

 

  • 3,2 mg vas

     

    • Extra magas vastartalom.
    • Alacsony zsírtartalom.  

     

Plazmaadás után, plazmaadás előtt legkésőbb 12 órával.

Vegetáriánus, Vegán, Gluténmentes, Tej- és laktózmentes, Cukormentes

 

 

Táblázatok plazmaadóknak

Töltsd le vagy akár nyomtasd ki!

Összeraktunk számotokra néhány igazán hasznos anyagot könnyen áttekinthető, táblázatos formában. Ezek a plazmaadók számára legfontosabb értékeket tartalmazzák, mint a fehérje, zsír, vas és C-vitamin tartalom.

Tudtad?

Van egy receptkönyvünk is Neked!

Szívvel, étellel – Tudatos, hedonista 
receptek plazmaadóknak

A könyvben összesen 52 receptötletet találsz, 
évszakok szerint tematizálva:

  • 12 reggeli
  • 28 főétel
  • 12 desszert

Az elkészítése során szem előtt tartottuk azokat a legfontosabb alapelveket, 
amelyek egy plazmadonor étkezése szempontjából nélkülözhetetlenek 
(a zsírszegény, fehérjedús étkezés, a vaspótlás). 
Ebben  Seidner-Kovács Judit neves hazai dietetikus volt a segítségünkre. 

EXTRÁK: 

  • 1 hetes fehérjedús mintaétrend
  • 12 kérdés-válasz


Szeretnél egy ilyen receptkönyvet?
Akkor kérd bátran a recepción! 
 

 

 

Témához kapcsolódó cikkeink

 

Mi az a lipémiás plazma?Az emberi vér több mint fele plazmából, egy sárgás folyadékból áll, amelynek 90%-a víz, 2%-a zsírok, ásványi anyagok, hormonok, és 8%-a fehérje.
A vérplazma a vér tiszta, szalmasárgaszínű, folyékony összetevője, amely létfontosságú fehérjéket tartalmaz.A plazmában található fehérjék, köztük az albumin és a globulin, alapvető szerepet játsza
Plazmaadóként nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a fehérjedús táplálkozásra, ugyanis a fehérjék igen fontos szerepet játszanak a szervezetünk működésében.

Gyakori kérdések-
A centrumorvos válasz!

Ha levest eszek, az is beleszámít a folyadékbevitelbe?

Igen, a leves is beleszámít a napi folyadékbevitelbe.

Kávét miért nem fogyaszthatok?

Vízhajtó hatása van, ezért nem szabad donáció előtti 2-3 órában fogyasztani. 

Éhgyomorral kell mennem plazmát adni?

Nem, sőt, tilos. Előtte 1,5-2 órával enned kell vmi fehérjében gazdag, de zsírszegény ételt. 

Mi az a lipémiás plazma?

Az a zsíros plazmát jelenti, amit elsősorban az étkezésed befolyásol. Sajnos a zsíros plazma nem használható fel. 

Pizzát, gyrost, hamburgert ehetek plazmaadás előtt?

Nem, mivel nagyon zsíros ételekről van szó, tilos előtte ilyet fogyasztani.

Alkoholt fogyaszthatok donáció előtt?

Tilos a plazmaadás előtti 12 órában fogyasztani.