Boldogságbonbonok, hogy 5 perc alatt jó kedved legyen!

A bonbon egy falat boldogság, szokták mondani. Ez a pici csokoládédarab néha sokkal édesebb és emlékezetesebb, mint a táblás változata. Pont ilyen könnyű egy kis boldogsághoz is jutni. Nem kell nagy dolgot tenni ahhoz, hogy jól érezzük magunkat, apró dolgokkal is ki tudjuk magunkat zökkenteni egy-egy rossz pillanatunkból. Most mutatunk 11 olyan gyakorlatot, amely 5 perc alatt garantáltan jókedvre derít.

1. Ugrálj vagy táncolj!
Mikor ugráltál vagy táncoltál utoljára úgy igazán önfeledten? Ha csak gyerekkori emlékfoszlányok ugranak be, az bizony régen rossz. Ha nem vagy jó passzban, akkor hidd el, 5 perc ugrálástól máris sokkal energikusabbnak érzed majd magad. Egyszerűen csak ugrálj pár percig a szobában (ha kell, kapcsolj mellé zenét), vagy pattanj fel az ágyra, esetleg egy trambulinra. Ezzel nem csupán a kedved lehet jobb, hanem az egészségedért is tettél valamit ezzel a kis mozgással.

2. Hallgass zenét!
Igen, ez egy elég nyilvánvaló tanács, de attól még működik. Munkába menet, otthon, a munkahelyen vagy épp főzés közben, bármikor mosolyt csal az ember arcára a kedvenc zenéje. Ha elég bátor vagy, akkor énekelhetsz is. Ha igazi nyugalomra, kikapcsolódásra vágysz, akkor a recept a következő: kapcsold be a kedvenc zenéd, készíts egy kávét vagy teát magadnak, vegyél elő egy kis dugisütit, rakd fel a lábad az asztalra, és csak lazulj. Próbálj közben semmire se gondolni, nyugtasd le az elméd.

3. Beszélgess!
A társas kapcsolatok nagyon fontosak ahhoz, hogy boldog és elégedett életet élhessünk. Ezért a következő tanácsunk, hogy ha rossz kedved van, és egyedül vagy, hívd fel egy kedves barátod vagy családtagod, és beszéljetek egy pár szót. Nagyon fontos, hogy ne kezdd el neki a problémáid sorolni, ne a negatív dolgok határozzák meg a beszélgetésetek, mert attól egyikőtök sem fog jobb kedvre derülni. Kérdezz rá a terveire, egy nyaralásra, vagy hozz fel boldog emlékeket, amiket akár valamikor meg is ismételhettek. Egyébként a jó és szoros emberi kapcsolatok bizonyítottan még az öregedést is gátolják.

4. Illatok
Az illatok és illóolajok nagyon jól bevethetők a rossz hangulat ellen. Sőt, komolyabb problémákban is segítenek, mint a stressz okozta fáradtság, az alvászavar vagy az ingerlékenység. Ezek az illatok belégzéssel és masszázzsal is hatékonyak lehetnek. Álmatlanságra, fejfájásra és feszültségre jó a levendula és a római kamilla. Nyugtató és hangulatjavító hatása pedig a bergamottnak, az atlaszcédrusnak és az ilang-ilangnak van. Ha túl stresszes vagy, esetleg élénkebb szeretnél lenni, akkor a citrom, a grapefruit és a mandarin a nyerő.

5. Emlékezés
Talán az összes technika közül ez a leggyorsabban kivitelezhető. Dőlj hátra, csukd be a szemed, és gondolj vissza egy számodra nagyon kedves és meghatározó emlékre, amikor úgy érezted, hogy a boldogságod határtalan. Ez lehet egy gyermek születése, egy saját gyermekkori emlék vagy egy csodás utazás. A filmekben és mesékben is sokszor előjön a jó dolgokra való visszaemlékezés, mint a gonosz legyőzésének egyetlen módja (esetünkben ez most a rosszkedv). Ha esetleg több időd van, akkor csapd fel a régi fotóalbumokat, és nézegesd életed legszebb pillanatait.

6. Lélegezz!
Nem is gondolnánk, hogy a légzésünkkel mennyire tudjuk szabályozni a hangulatunk! Állj meg 5 percre (nyugi, ülhetsz és fekhetsz is), vegyél egy jó mély levegőt, majd tartsd benn, amíg elszámolsz háromig, majd szépen lassan fújd ki. Ezt ismételgesd 2-3 percig.

7. Ülj ki a napra!
Itt a nyár, így ennek a tanácsnak biztosan semmilyen akadálya nem lesz. Kutatások szerint már napi 15-20 perc napfény is javíthatja a hangulatunk, és segít megelőzni még a depressziós tünetek kialakulását is. Ebben a „boldogsághormonnak” is nevezett szerotonin játssza a legnagyobb szerepet, mivel a napfény serkenti a szerotonintermelődést.

8. Tervezz!
Olyan világban élünk, ahol ha nem menedzseljük az időn-ket, nagyon könnyen darabokra hullhatunk. Ez az érzés pedig óriási stresszt válthat ki. Ha úgy érzed, hogy egy nehéz nap, esetleg hét előtt állsz, akkor írj listát a teendőidről. Ne hagyd ki a legapróbb részleteket sem, mint egy utalás elintézése vagy a gyerekért menni a suliba. Ha látod, ahogy már egyre több mindent kipipáltál, megnyugszol, és a kedved is sokkal jobb lesz.

9. Tanulj valami újat!
A kíváncsiság egy-egy téma iránt mindenkiben ott van, csak arra kell rájönni, hogy mi is az pontosan, ami megmozgatja a fantáziánkat. Ha sokáig ugyanazt csináljuk, és soha nem lépünk ki a komfortzónánkból, akkor feszültek leszünk, tehetetlennek érezzük magunkat, az önbecsülésünk is zuhanni kezd. Ezért kell mindennap pár percet arra szánni, hogy valami számunkra érdekeset tanuljunk: ilyen lehet pár új szó elsajátítása egy kedvelt nyelvből, egy-egy újdonság felkutatása a saját szak-területünkből, vagy épp az űr vagy a természet csodáinak felfedezése. Ma már minden adott az internet által, hogy ezeknek hódolhassunk.

10. Alkoss!
Az alkotás révén juthatunk el a flow-élményhez. De mi is ez pontosan? A flow az a folyamat, amely semmi máshoz nem hasonlítható. Csíkszentmihályi Mihály, a fogalom megalkotója szerint: „A flow-élmény az elme működésének egy olyan állapota, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel, abban teljesen részt vesz, teljesen átadja magát a folyamatnak, és ebben örömét leli.”*
A legjobb és legegyszerűbb példa erre, ha megnézel egy gyereket, amint éppen rajzol, színez vagy alkot. Teljesen odakoncentrál az alkotására, néha kilóg a nyelve, és ki nem tudod zökkenti a folyamatból. Itt az idő, hogy te is felkutasd a saját flow-forrásod.
*https://hu.wikipedia.org/wiki/Flow-élmény

11. Jót tenni
Az utolsó pontot a plazmaadók számára valószínűleg nem kell bemutatni, hiszen mindenki átélhette már. Szerencsére ma már ennek a pontos, tudományos magyarázata is megvan: a gesztus, hogy adtunk, az agy örömszerzésért felelős részét stimulálja. Akár örömlöketnek is hívhatjuk, hiszen az a fajta jó érzés, amit ezután tapasztalunk, másodpercek alatt árasztja el a testünket. Segíteni másokon nemcsak boldogsághoz vezethet, de egészségesnek és elégedettnek is érezhetjük magunkat tőle.

Persze tudjuk, hogy mindenkit más tesz boldoggá, mindenkinek mást jelent ez a szó. Valakinek
a békét jelenti, vagy egy biztonságos családi hálót, a baráti társaságot, ahol elfogadják és szeretik az embert, de akár a szabadságot is. A lényeg, hogy ezek az „5 perces bonbonok” nem a hosszú távú boldogságot garantálják, inkább csak egy-egy rossz pillanatban nyújthatnak nekünk segítséget.

Egy dolgot pedig ne feledjünk:

„Az élet értelme nemcsak az, hogy boldog legyél, hanem az is, hogy hasznos,
tiszteletre méltó, jószívű legyél. Hogy változást jelentsen, hogy éltél, és hogy jól éltél.”
Ralph Waldo Emerson