Biztonságos vérplazmát adni? Tények és tévhitek

A plazmaadásról, annak körülményeiről, magáról a folyamatról rengeteg tévhit kering mind az interneten, mind az emberek körében. Fontos leszögezni, hogy a vér és plazmaadás is biztonságos, ahogy arra a medicaldaily.com is felhívja a figyelmet. A CSL mindhárom centrumában kiemelt figyelmet fordítunk donorjaink egészségi állapotára és biztonságára, de ha bármiben bizonytalan vagy, nyugodtan fordulj hozzánk akár személyesen, akár telefonon is.

Röviden annyit leszögezhetünk, hogy a plazmaadás egy klinikai körülmények között, orvosi felügyelet mellett történő fájdalommentes folyamat, de nézzük meg részletesebben is, milyen pontatlan információkkal, tévhitekkel találkozhattok, ha a nem megfelelő forrásból tájékozódtok a plazmaadással kapcsolatban.

Tévhitek a plazmaadásról

1. Állítás: a plazmaadás gyengíti az immunrendszert.
Az igazság: a donorok egészségének védelmében az immunfehérjék (immunglobulinok) mennyiségét mind az első jelentkezéskor, mind a további plazmaadások esetén rendszeresen ellenőrizzük. A folyamatos kontrollvizsgálatok miatt az immunrendszer teljes felügyelet és védelem alatt áll.

2. Állítás: azért nem adhatok plazmát, mert a közelmúltban voltam véradáson.
Az igazság: valójában a véradást követően 2 héttel már lehet vérplazmát adni, vérplazma adás után pedig 2 nappal később lehet teljes véradáson részt venni.

3. Állítás: tudtommal én nem adhatok vért, ergó plazmát sem.
Az igazság: a véradásból való kizárás gyakran időhöz kötött, így előfordulhat olyan eset, hogy vért ugyan még nem adhatsz, de plazmaadásra már alkalmas vagy. Mindenképpen gyere be hozzánk konzultációra!

4. Állítás: a plazmaadás hiánybetegségek kialakulásához vezet.
Az igazság: a hiánybetegségek kialakulása a hosszú ideig fennálló, elégtelen tápanyagbevitelre vezethető vissza. A plazmaadás során viszont csak minimális mennyiségű tápanyagot veszít a donor, melyet kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással rövid időn belül vissza lehet pótolni.

5. Állítás: a plazmaadás során különböző fertőzéseket kaphatunk el.
Az igazság: a plazmaadás egyszer használatos steril eszközökkel történik, így bármilyen fertőzés átvitele kizárható.

6. Állítás: a plazmaadás ugyanolyan megterhelő a szervezet számára, mint a véradás.
Az igazság: a plazmaadás sokkal kevésbé megterhelő, hiszen a plazmadonáció során a vér ún. alakos elemeit (fehérvérsejtek, vörösvértestek és vérlemezkék) visszajuttatjuk a szervezetbe, így azokat nem kell újra előállítania. A plazmában lévő fehérjéket pedig a szervezet nagyon hamar képes újratermelni, így egy héten akár 2 alkalommal is, évente pedig összesen 45 alkalommal adhatunk plazmát.

Lehetnek a plazmaadásnak mellékhatásai?

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a plazmaadásnak lehetnek-e mellékhatásai. A válasz röviden, hogy megfelelő felkészülés és orvosi felügyelet mellett nem.

Minden kockázat elkerülésének alfája és omegája, hogy csak úgy szabad plazmát adni, hogy megfelelően felkészítjük a szervezetünket a plazmaadásra és megfelelő orvosi felügyelet áll rendelkezésre a helyszínen.

Pont ezért, a CSL Plasma központjaiban is kötelező az előzetes állapotfelmérés, ahol először is egy kémcsőnyi vért veszünk tőled, melyet laboratóriumi vizsgálatoknak vetünk alá. Ennek során meghatározzuk az összfehérje szintet, az immunfehérjék szintjét és bizonyos vírusok (pl.: HIV, hepatitis, stb.) jelenlétét is megvizsgáljuk. A vizsgálatok elvégzése maximum egy hetet vesz igénybe. Emellett az orvos tájékoztat a potenciális kockázatokról és azok elkerülésének lehetséges módjairól.

Ezután, a második látogatásod alkalmával is történik egy rövid orvosi vizsgálat. Ennek során megnézzük a bőröd és a nyálkahártyád állapotát, meghallgatjuk a szívműködésedet, a légzési hangokat és áttapintjuk a hasadat. Ez mindössze néhány percet vesz igénybe. Eszközös vizsgálatot (pl. EKG) nem végzünk. Ha minden eredményed kielégítő és a vitális paramétereid is rendben vannak (vérnyomás, pulzus, hemoglobin szint, testhőmérséklet), már indulhat is az első plazmaadásod!

Az előzetes orvosi vizsgálat tehát megállapítja, hogy az egészségi állapotod alkalmassá tesz-e arra, hogy plazmát adhass. Ha megfelelsz, akkor kijelenthető, hogy várt mellékhatásai nincsenek a plazmaadásnak, maximum a vérvételhez hasonlóan, a szúrás kapcsán fellépő esetleges apróbb kellemetlenségek.

Fontos, hogy plazmaadás előtt, ahogyan vérvétel előtt is, megfelelő mennyiségű folyadékot és táplálékot vigyél be a szervezetedbe!