„Az igazi leckét az adja a gyerekeknek, ahogyan mi éljük az életünket.” Kollégánkkal, Szilágyiné Kurunczi Dórával beszélgettünk

Szilágyiné Kurunczi Dórával, nyíregyházi kollégánkkal beszélgettünk, akivel nem csupán a recepción, de sokszor a donorszékben is találkozhatnak a centrumba járók.

– A tojás és a tyúk esetéből elindulva: plazmadonor vagy a CSL recepciósa voltál először?

– Először plazmaadóként kezdtem a CSL-ben, 2016 júliusában. Érdekes, mert már akkor, pár alkalom után eljátszottam a gondolattal a plazmaadások közben, hogy milyen szuper lenne itt dolgozni. Majd eltelt 3 év, sok-sok donáció, amikor is az egyik plazmaadás alkalmával felhívták a figyelmemet, hogy recepciós munkakörre van felvétel. A vicces az egészben, hogy egy sorsjegy döntötte el, hogy jelentkezzek-e az állásra. Szóval vettem egy sorsjegyet, és azt mondtam: ha nyerek, akkor beküldöm az önéletrajzom… 2021. júniusban lesz 2 éve, hogy ennél a fantasztikus cégnél dolgozhatok.

– Anno miért döntöttél úgy, hogy plazmadonor leszel? 

– 3 gyerkőc édesanyjaként érzékenyen érintenek a beteg gyerekek. Amikor megláttam a CSL Plasma hirdetését, hogy egyszerűen tudnék segíteni a vérzékenységben és egyéb betegségben szenvedő gyerekeken, illetve felnőtteken, nem gondolkodtam sokat.

– Emlékszel még az első alkalomra?

– Igen, tisztán emlékszem az első donációmra. Remegő lábakkal léptem be az ajtón, hiszen nem tudtam, mi vár rám, milyen érzés lesz, mennyire fog fájni. Aztán pár perc, és mindez az érzés elillant. A családias hangulat, a rengeteg kedvesség és szeretet, ami körülvett, egyből eloszlatta a félelmeimet.

– Hányadik plazmaadáson vagy már túl?

– 138-szoros plazmaadó vagyok, már minden donáció rutinosan történik.

– Hogy kell elképzelni, a kollégák máshogy bánnak veled?

– A CSL Plasmánál nem különböztetnek meg senkit sem. Mint dolgozó nem élvezek különösebb bánásmódot a többi donorral szemben, mindig a maximális kedvességet és odafigyelést kapom, mint bárki más. Mindegyik asszisztenst másért szeretem. Imádom, hogy mindig jókedvűek és mosolygósak! 

Volt már olyan, hogy a munkából rögtön a donorszékben kötöttél ki?

– Igen, ez szinte minden esetben így van. Gyors felkészülést követően, gondolok itt az étel- és folyadékbevitelre, ami nagyon fontos, pattanok is a donorszékbe.

– Donorként milyen a CSL?

– Nehéz elkülönítenem a kettőt. Az biztos, hogy mindig kellemes a fogadtatás. A CSL Plasmánál mindig nagyon jó hangulat uralkodik. Tiszta, nyugodt légkör, modern, szép és egyben otthonosságot áraszt. Szakmailag felkészültek az orvosok, asszisztensek. Minden a donorok kényelmét szolgálja. Rengeteg pozitív élménnyel gazdagodtam, amióta ide járok. A plazma levételénél is biztonságban éreztem magam. A juttatási rendszer pedig kifogástalan.

– És recepciósként?

– Megtiszteltetés számomra, hogy a CSL-nél dolgozhatok. Kifejezetten szeretem, ha folyamatosan emberekkel foglalkozhatok. Boldogsággal tölt el, ha a donorok elégedetten és boldogan távoznak
plazmaadás után. Sokrétű, komplex a feladatom, amit végeznem kell a munkám során. A törődést, a figyelmet, amit donorként kaptam, ültetem át dolgozóként is a donorok felé a mindennapokban.

Kértek már tőled tanácsot plazmaadással kapcsolatban?

– Előfordult már, hogy tanácsot kértek a leendő donorok. Ez a regisztráció alkalmával, illetve az első donáció előtt szokott előfordulni. Mivel ilyenkor még idegen terep a donoroknak, ahogyan nekem is az volt, így igyekszem eloszlatni a félelmeiket, és tanácsot adni az étel- és folyadékfogyasztással kapcsolatban, hogy a lehető legjobban fel tudjanak készülni. Hiszen a plazmaadás titka a felkészülésben rejlik.

– Mit gondolsz arról, hogy még most is sokan negatív gondolatokat társítanak a plazmaadáshoz?

– Azt kell megérteni, hogy az emberi vérplazmából életmentő, mással nem helyettesíthető gyógyszerek készülnek. Nem kérdés, ez mennyire fontos. Sajnos rengeteg az elriasztó, a plazmaadást és a plazmaadókat támadó valótlan tartalmú hír. Pedig senkinek sincs oka aggódni, hiszen átfogó orvosi vizsgálaton és vérvételen kell részt venniük a donorjelölteknek. Plazmaadás csak megfelelő eredmények birtokában engedélyezett. A donorok egészsége elsődleges! A negatív gondolatokat csak addig társítják, amíg személyesen meg nem tapasztalják, hogy miről is szól a valóságba a plazmaadás.

– Van donációs célod?

Persze! Jövőbeni terveim között szerepel 200 donációig eljutni. Már több donor teljesítette ezt a jubileumi számot, amire mérhetetlenül büszkék lehetnek. Én is át szeretném élni ezt a boldogságot, arra gondolva, hogy mennyi beteg emberen segíthettem.

– A gyermekeid mit szólnak hozzá, hogy donor vagy? 

– Természetesen tisztában vannak vele, hogy donor vagyok. Büszkék és felnéznek rám, mert tudják, ha valakinek szüksége van rá, segítenünk kell. Számomra nagyon fontos, hogy a gyermekeim már fiatalon megtanulják, hogy lehet és kell felelősséget vállalni embertársaikért, és ott segíteni, ahol lehetőségük van rá. Fontos a példamutatás, hiszen az igazi leckét az adja a gyerekeknek, ahogyan mi éljük az életünket.

– A Covid miatt nehezebb időszakban vagyunk. Hogy éled meg?

– A Covid okozta veszélyhelyzet teljesen felforgatta az emberek életét. A vírus terjedése miatti aggodalom mindannyiunkat érintett, és korlátozta a megszokott életterünket. Az életmentés viszont nem állhatott meg. Kollégaként kötelességemnek éreztem, hogy beoltassam magam, hiszen egymásért felelősséggel tartozunk. Donorként az a tudat motivált, hogy a levett plazmámmal én is ahhoz a csoporthoz tartozom, akik ebben az időszakban is fontosnak tartották az emberek gyógyítását.

– Mit gondolsz arról, hogy megjelenik az első plazma témájú magazin? Kellett már egy ilyen?

– Örülök neki, mert sok tévhitet eloszlat, megválaszol. Objektíven tájékoztatja az olvasókat a témában, felhívja a figyelmet a plazmaadás fontosságára. Értékes, hasznos információkat kaphatnak az olvasók, hiteles forrásból. Hiszek benne, hogy képesek leszünk ezáltal egymást inspirálni, a még nagyobb célok megvalósítása felé ösztönözni.

Dóri egy nagyon színes és sokoldalú személyiség, akit a donorok is imádnak. 2016 júliusában lett plazmaadó, rá szinte pontosan 3 évre pedig a CSL recepciósa. 3 gyermeke van, Laura 15 éves, és egy ikerpár, a 12 éves Bálint és Ivett. Imád süteményeket készíteni, valamint a családjával a természetben kirándulni, túrázni. Sok területen kipróbálta már magát: műszaki iskolát végzett, virágkötő is volt, illetve közös vállalkozást is vitt a férjével.
2019 óta a CSL Plasma fantasztikus munkatársainak egyike, aki hétről hétre életeket is ment a plazmájával. Hálásak vagyunk, hogy vele dolgozhatunk.