A vérplazma útja: hogyan gyógyít a plazmád?

A plazmadonortól kinyert plazmát a CSL Plasma szigorú orvosi vizsgálat után továbbítja a CSL Behring gyártóüzemébe, Marburgba. A CSL Behring a világszinten is vezető szerepet betöltő, biológiai gyógyszereket előállító CSL csoport tagvállalata.

A plazmából készült gyógyszerek előállítása hosszú és komplex folyamat, mely akár 12 hónapig is eltarthat a plazmadonációtól a felhasználásra kész készítményekig. A gyógyszerek előállításának 6 főbb állomása van:

1. A CSL plazmaközpontokban levett plazmát olyan vírusokra teszteljük, melyek a vér útján terjedhetnek (például a HIV vagy a hepatitis B és C).

2. Minden adag plazmát speciális tároló fagyasztókban tárolunk, mielőtt a többi plazmával keverjük őket. Minden plazmakeveréket további teszteknek vetünk alá, ezután kezdődik a frakcionálás folyamata.

3. A frakcionálás során vonjuk ki a terápiás szempontból fontos fehérjéket a plazmából: véralvadási faktorokat, antitesteket, albuminokat.

4. A plazmaprotein frakciókat további eljárásokkal megtisztítjuk, hogy felhasználásra kész állapotba kerüljenek.

5. Ezután következik a felhasználásra kész frakciókból a gyógyszer tulajdonképpeni előállítása.

6. A gyógyszereket a gyártást követően végül csomagolják, címkézik és szállítják. A betegek így megkaphatják az életmentő plazmaprotein alapú terápiás készítményeket.

HOGYAN SEGÍTESZ MÁSOKON?

Úgy, hogy a plazmaadással életeket mentesz. Nagy szavak ezek, de mindez így igaz. Csak Magyarországon hozzávetőleg 4 000 krónikus beteget kezelnek plazma eredetű készítménnyel. Világszerte több mint egymillió gyermeknek és felnőttnek van szüksége vérplazmából előállított gyógyszerekre.

 

És ha ehhez hozzávesszük, hogy évente…

  • több mint 1200 adag plazmára is szükség lehet egyetlen vérzékenységben szenvedő beteg kezelésére,

  • több mint 120 adag plazmára is szükség lehet egyetlen veleszületett immunhiányban szenvedő beteg kezelésére,

  • több mint 900 adag plazmára is szükség lehet egyetlen alfa-1-antitripszin hiányban szenvedő beteg éves ellátásához,

… akkor már alkothatsz némi fogalmat arról, mennyire is fontos minden egyes adag életmentő plazmaadomány.